• Početna>
  • Vesti>

Na današnji dan 2019. blaženopočivši patrijarh Irinej posetio Kosovsku Mitrovicu:”Ne delite se!”

Na današnji dan 16. aprila 2019. godine Kosovsku Mitrovicu je posetio sada blaženopočivši patrijarh srpski Irinej.

Predvaskršnju posetu Kosovu i Metohiji, patrijarh Irinej je te godine završio obilaskom Kosovske Mitrovice, gde je nakon liturgije u hramu Svetog Dimitrija, poručio okupljenom naroda da se ne deli, da ostane i opstane ovde, jer jedino tako se može sačuvati Kosovo i Metohija.

“Ni jedan pametan čovek, ni jedan pravi Srbin ne pomišlja da Kosovo deli i razgraničava”, rekao je patrijarh..

Patrijarha Irineja su u Kosovskoj Mitrovici ispred Crkve svetog Dimitrija, pored domaćina episkopa raško-prizrenskog Teodosija, dočekali brojni vernici među kojima je bio veliki broj učenika iz više mitrovačkih škola.

“Nismo mi upali na ovu zemlju i osvojili je i oteli od nekoga. Ovu nam je zemlju, kako kaže naš pesnik Bećković, Bog darovao i to što nam je gospod darovao, to moramo da čuvamo”, poručio je patrijarh Irinej.

Srpskom narodu, rekao je patrijarh, potrebno je jedinstvo u svemu dobrome, da se ne deli, kao što je to mnogo puta u istoriji činjeno.

“Danas se ovde spominje, dolazi od nekih ljudi, da Kosovo treba podeliti ili nekim kompromisom rešiti ili na kraju, ima i takvih nažalost, koji smatraju da treba Kosovo da skinemo kao jaram sa leđa. To ne govore pametni ljudi. To ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko a daleko su od svega onog što je srpsko”, poručio je patrijarh Irinej.

Podsetio je da je 20 godina živeo u Prizrenu, prestonici dva vladara, i da ne može da zamisli da “njegov Prizren” ode nekom drugom narodu.

“Ko poklanja kuću svoju nekome, nego je čuva kao dar božji. Kakav je to kompromis ne znamo još uvek. Mi želimo kompromis, molimo se Bogu da dođe do kompromisa, ali kompromis u kome će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji”, rekao je patrijarh i dodao da albanskom narodu treba dati sva prava ljudskog dostojanstva.

Posteu Kosovskoj Mitrovici, patrijarh Irinej je završio susretom sa studentima Univerziteta u Prištini.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još