• Početna>
  • Vesti>

Mali: Građani koji žive na KiM se ne prijavljuju za pomoć države; Kancelarija za KiM ima evidenciju građana

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali izjavio je da će vlada danas odlučivati i o pomoći građanima koji žive na Kosovu i Metohiji.

“Sto evra za sve one koji žive tamo, uključujući i decu, 200 evra za one koji su nezaposleni. To je pomoć koja će biti isplaćena u maju. Danas takođe ide odluka Vlade i to je važna vest za sve – dve pune minimalne zarade ćemo izdvojiti za zaposlene u turizmu, u ugostiteljstvu”, kazao je Mali za RTS i dodao da će svako od zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu dobiti po 500 evra.

Istakao je da građani koji žive na Kosovu i Metohiji ne moraju da se registruju i da se svi nalaze u evidenciji Kancelarije za KiM.

Ministar finansija je naglasio da će dve pune minimalne zarade dobiti i samostalni umetnici.

Inače, Vlada Srbije će danas odlučivati o četiri uredbe o pomoći građanima i privredi, a neki vid pomoći će se isplaćivati svakog meseca, rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS. Prijava punoletnih građana za isplatu pomoći od 60 evra počeće 28. aprila, a ministar finansija je naveo da penzioneri ne moraju da se prijavljuju. 

Kada će se isplaćivati pomoć

Mali je pokazao i grafikon koji prikazuje kako će se podrška građanima i privredi isplaćivati od aprila do novembra.

U aprilu je već isplaćena polovina minimalne zarade za zaposlene, a isto toliko će biti isplaćeno i u maju i junu.

Po 600 evra po autobusu država će isplatiti prevoznicima od aprila do septembra. Osim toga, gradski hoteli će u aprilu dobiti 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

U maju i novembru će svi punoletni građani dobiti po 30 evra, a u septembru će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra.

“Svakog meseca ove godine pokrivamo neku vrstu pomoći za naše sugrađane. Dakle, ogromna, ogromna pomoć države u ovim uslovima pandemije koronavirusa. Mislim da je to dobro, to je dobro za potrošnju, to je dobro za optimizam. Dobro je da građani vide da država stoji iza njih u uslovima ove pandemije”, istakao je Mali i naglasio da danas počinje i kampanja za pomoć građanima.

Prijava građana sa prebivalištem u centralnoj Srbiji počinje 28. aprila, od 5. maja preko kol-centra

Ministar finansija je da prijava građana počinje 28. aprila i da će trajati do 15. maja, a da će 5. maja krenuti prijava preko kol-centra i podsetio da će se sve odvijati na isti način kao prošle godine.

“Prošle godine se prijavilo 4.350.000 građana plus oni koji dobijaju direktno. Dakle, penzioneri se ne prijavljuju. Oni koji dobijaju socijalnu pomoć, takođe se ne prijavljuju. Negde oko 6,2 miliona naših sugrađana je primilo pomoć od 100 evra. Očekujem veliki odziv i ove godine”, naglasio je Mali.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još