Petković sa ambasadorom Kipra o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Kipar u Republici Srbiji Dimitriosom Tefilaktuom, koga je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i dosadašnjim tokom Briselskih dogovora, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Tom prilikom Petković je podsetio da Priština skoro osam godina ne želi u delo da sprovede ključni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, što se nepovoljno odražava na proces normalizacije odnosa.

Petković je sagovornika upoznao i sa teškim položajem srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, ukazavši na gotovo svakodnevne fizičke napade na Srbe, njihovu imovinu, zdravstevene ustanove i svetinje, posebno ukazavši na manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na listi najugroženijih kulturnih spomenika Evrope.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je, takođe, ukazao na sve agresivniju, antisrpsku retoriku koja dolazi iz Prištine, na najavu uvođenja takozvanih recipročnih mera Prištine prema Beogradu, sve učestalije pozive na ujedinjenje sa Albanijom, što sve zajedno predstavlja realnu pretnju za nastavak dijaloga.

„Beograd će, pored svega, nastaviti da insistira na dijalogu, jer je to jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja, ali će isto tako nastaviti u svakoj prilici da zahteva implementaciju svih do sada postignutih dogovora“, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković i ambasador Tefilaktu razgovarali su i o sprovođenju vakcinacije protiv korona virusa i pri tome su se složili da je Srbija u samom vrhu zemalja po broju ljudi koji su se vakcinisali.

Petković je na kraju kiparskom ambasadoru zahvalio na doslednoj podršci Vlade Kipra teritorijalnom integritetu Srbije i činjenici da ta država principijelno odbija da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i izrazio očekivanje da će tradicionalno prijateljski odnosi dve države i naša dva naroda, nastaviti da se unapređuju i u narednom periodu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments