• Početna>
  • Vesti>

Hodža: Politizacija u vezi s Dečanima ne ide u prilog nikome, priča o reciprocitetu neozbiljna

Izjava portparola Vlade Kosova o uvođenju recipročnih mera prema državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova nije dovoljna da bi se takva namera shvatila ozbiljno, izjavio je za Kosovo Onlajn analitičar iz Prištine Ljeart Hodža.

On objašnjava da je za recipročne mere neopdhodno da se usvoji odluka, da bude u programu Vlade koji još nije ni objavljen, niti izglasan u Skupštini Kosova, sa ciljem da se javnost upozna sa detaljima reciprociteta i kako bi se to odrazilo na nastavak dijaloga sa Beogradom.  

“To što sada imamo je spremnost koja je izraženija i kod Evropske unije i Vašingtona da se dijalog nastavi. Takođe imamo mnogo jasniji stav Vašingtona što se tiče uloge Evropske unije unutar dijaloga, što nismo imali tokom Trampove administracije. Sada se otprilike već zna koja je uloga SAD, a koja je uloga EU u dijalogu. Šta god se ovako bude usvojilo, bilo od strane Kosova ili Srbije, to bi u principu značilo neki korak unazad u dijalogu”, rekao je Hodža. 

On je prokomentarisao i objavu organizacije Evropa Nostra da se manastir Visoki Dečani nalazi među sedam najugroženijih spomenika kulturnog nasleđa Evrope, kao i saopštenje Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine da bi protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića trebalo pokrenuti istragu zbog ratnih zločina.

“Imamo izveštaj Evropa Nostra i imamo reakcije kod nas, ako se to politizuje mislim da ni jedna strana neće da od toga profitira”, smatra Hodža.

Ističe da zakonski okvir o kulturnom nasleđu Kosova daje Dečanima i ostalim manastirima i pravoslavnim objektima dovoljnu protekciju sa sankcionisanjem i to prema najvišim standardima poštovanja ljudskih prava, navodeći slučaj spora oko izgradnje puta za Plav pored manastirskog imanja.

“Ako je ovo politizacija onda je to samo kvaka da se problem stavi na neki viši nivo. U principu naš zakonski okvir to reguliše i to bi trebalo rešavati unutar tog zakonskog okvira koji je prihvaćen od svih kada je Ahtisarijev plan stupio na snagu, kazao je Hodža.L

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još