Počinje mesec Ramazan

Za muslimanske vernike večeras nastupa mesec ramazan u 1442. islamskoj (hidžretskoj) godini, a sutra je prvi dan posta koji će trajati 30 dana i u kome se vernici od zore do zalaska sunca uzdržavaju od jela, pića, telesnih zadovoljstava, kao i od grešnih misli i dela.

Ramazan se smatra najvažnijim i najsvetijim mesecom za muslimanske vernike, u kome je, veruje se, počelo objavljivanje svete knjige Kurana, a ovo je druga godina zaredom da se obeležava u uslovima epidemije.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručuje da su se vernici već prilagodili uslovima pandemije, te da su obezbeđeni svi uslovi da se u džamijama i molitvenim prostorima ispoštuju epidemiološke mere.

“Imami i verski službenici nemaju nekih izraženijih problema po pitanju organizacije verskog života”, rekao je Nasufović novinarima i istakao da vernici za vreme posta mogu primiti vakcinu protiv kovida 19, jer ne sadrži hranljive sastojke.

Kaže i da će ovaj ramazan biti lakši nego prethodni ne samo zbog, kako dodaje, stečenih navika već i zbog toga što su mere popustile, ali i što je veliki broj ljudi stekao imunitet na virus.

Nasufović poručuje i da Islamska zajednica ima dobru saradnju sa lokalnim zavodima za javno zdravlje, kao i da je sada usmerena na podizanje svesti vernika da u što većem broju prime vakcinu protiv kovida.

“U tome beležimo blagi uspeh. Naročito verujemo da ćemo u tome uspeti narednih dana”, rekao je on.

Nasufović je istakao važnost vere, jer ona, kako kaže, čoveka učini svetlom zvezdom na zemlji, poput one koja krasi nebo.

“Musliman životno vreme meri ramazanom. Tako su naši prethodnici planirali i u vremenu se orijentisali, pa je sve bilo ili će biti pre ili posle ramazana. Nadamo se boljm danima i vremenima i Bogu se molimo za spas i lek svakog čoveka”, poručio je Nasufović u ramazanskoj poslanici.

On je svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori poželeo srećne, zdrave i berićetne mubarek dane ramazana.

Dudić: Iza nas teška godina zatvorenih džamija

Povodom nastupajućeg meseca ramazana, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić uputio je čestitku vernicima.

Muftija Dudić podsetio je da iza nas ostaje teška godina, upisana kao godina zatvorenih džamija, otkazivanja hadža i godina pandemije koronavirusa, koji je odneo stotine života, više od 5.500 građana države u kojoj žive i blizu tri miliona u svetu.

Muftija primećuje da je virus naterao ljude da drugačije gledaju na život i da “više cene Alahove blagodati zdravlja, vere, slobode kretanja, porodice, namaza u džematu, zajednice…”

“Strah od bolesti i zaraze naterao nas je da sve naše svakodnevne obaveze, naše navike i običaje ostavimo po strani, da ih se odreknemo ili prilagodimo aktuelnoj situaciji”, navodi se u saopštenju.

Navodeći da u mesec ramazan ulaze sa strahom i neizvesnošću šta će doneti sutra, jer kovid i dalje uzima svoj danak, muftija je pozvao sve vernike da budu oprezni, odgovorno se ponašaju i poštuju sve odluke i preporuke nadležnih državnih i organa Islamske zajednice, koje imaju za cilj da sačuvaju život i zdravlje svih građana Srbije.

Ramazanski post je obavezan za sve punoletne i zdrave muslimane, a završava se ramazanskim Bajramom 13. maja.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još