• Početna>
  • Vesti>

Kosovska vlada priprema teren za suđenja optuženima u odsustvu

Vlada u Prištini usvojila je nacrt dopuna i izmena zakonika o krivičnom postupku, kako bi obezbedila održavanje sudskih procesa protiv optuženih osoba u odsustvu.

Sa današnje sednice vlade u Prištini istaknuto je da se promene zakonika posebno odnose na slučajeve istražnog roka, odstupajući od člana koji se odnosi na rok istrage, umesto člana koji se odnosi na obustavu istrage.

Promene će, navedeno je na sednici vlade, pomoći istragama ratnih zločina i ukloniti prepreke kažnjavanja u odsustvu.

Ovi dodaci i izmene omogućiće tužiocima Specijalnog tužilaštva da vode istrage u slučajevima kada su istrage započete pre nekoliko godina i kada je bilo sprovedeno vrlo malo istražnih radnji.

Na šestoj sednici novog saziva vlade odobren je koncept dokument o pitanju neopravdano stečene imovine.

Koncept definiše imovinu stečenu izvršenjem krivičnog dela kao glavnog podstrekača zločina. Ova imovina počiniocu pruža izvor za nastavak kriminalne aktivnosti, navodi se u obrazloženju vlade.

“Oduzimanje neopravdano stečenog bogatstva ključ je uspešne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Identifikovana su tri glavna mehanizma koja se koriste za postizanje ovog cilja: krivično oduzimanje imovine, administrativna konfiskacija i građanska konfiskacija”, navedeno je.

Izvor: RTS

Foto: kosovahaber.net

Comments

Pročitaj još