• Početna>
  • Vesti>

Od ponedeljka povratak na kombinovani metod držanja nastave

Ako se nastavi stabilizacija epidemijske situacije u Srbiji, od narednog ponedeljka, 19. aprila, nastava se “vraća” u škole, i izvodiće se po modelu od 1. septembra, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

“Krizni štab će o tome još razgovarati ove nedelje, ako se nastavi stabilizacija epidemijske slike u Srbiji, mi ćemo 19. aprila vratiti nastavu u škole”, rekla je Brnabićeva.

Objasnila je da će se nastava izvoditi na isti način, kao što je bio slučaj od 1. septembra – po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski.

“I tako će biti dok ne budemo imali u potpunosti situaciju pod kontrolom i dok ne pobedimo u vakcinaciji, kako bismo mogli da se vratimo normalnom životu”, rekla je premijerka novinarima u Prvoj beogradskoj gimnaziji, gde je prisustvovala predstavljanju novog portala “Moja srednja škola” i prezentaciji pametnih IT kabineta.

Ne radimo nesistematično i nesistemski, i nismo u procesu snalaženja, kazao je danas ministar obrazovanja Branko Ružić u vezi sa onlajn nastavom.

Upitan kakvi su planovi ako pandemija bude prisutna i od 1. septembra, uz konstataciju da se žale nastavnici i roditelji da nisu svi tehnički opremljeni, Ružić je podsetio da je evidentno da se nalazimo u vanrednim okolnostima i da je potrebno sve resurse staviti u funkciju iznalaženja rešenja, kako bi se pokazalo da je naš sistem moguće adaptirati.

Podsetio je da je Ministarstvo obrazovanja, u saradnji sa Ministarstvom telekomunikacije, obezbedilo besplatan internet u 95 odsto škola, a ima ih preko 1.700 u Srbiji.

I na Kosovu bi đaci bi trebalo da se vrate u školske klupe od ponedeljka 19. aprila.

Prema pisanju lista Koha ditore, predsednik Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi je potvrdio da će se nakon prolećnog raspusta, u ponedeljak ponovo u školske klupe vratiti od učenici od prvog do petog rayreda, dok će stariji nastavu pohađati onlajn.

Ibrahimi kaže da je odluka doneta na sastanku direktora obrazovnih institucija sa ministarkom obrazovanja Arberie Nagavci.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS, Koha ditore

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još