• Početna>
  • Vesti>

Petković: Napad na mladiće etnički motivisan i posledica antisrpske retorike poslednjih nedelja

Brutalni fizički napad Albanaca na dvojicu srpskih mladića u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji su mirno sedeli i nisu davali nikakav povod za takav čin, bez sumnje je etnički motivisan i posledica antisrpske retorike kojoj svedočimo poslednjih nedelja, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković dodaje da su srpski mladići napadnuti staklenim flašama i drugim predmetima i upućene su im psovke na albanskom jeziku, dok su sedeli za stolom u bašti kafića, u pešačkoj zoni severne Kosovske Mitrovice, koja vodi do mosta na Ibru a napadnuti su samo zato što su Srbi, zato što govore srpskim jezikom, u čisto srpskoj sredini na Kosovu i Metohiji.

“Kroz razgovor sa povređenim mladićima saznao sam da povrede koje su im nanete, srećom nisu opasne po život i da im je pružena neophodna medicinska nega u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici” navodi Petković.

Petković je poručio da je o ovom aktu nasilja obavešten Brisel i zatražio hitnu reakciju međunarodnih predstavnika, ali i snažan pritisak na vlasti u Prištini da se počinioci ovog zlodela što pre otkriju i adekvatno sankcionišu.

Nema sumnje da je ovom brutalnom napadu kumovalo pojačano antisrpsko raspoloženje i ekstremistička retorika koja u danima za nama dolazi od političkih predstavnika iz Prištine, smatra Petković.

“Takve poruke po pravilu se preliju na život običnih građana na Kosovu i Metohiji i neretko budu okidač za ovakve međuetničke napade. Dogodilo se ono na šta nažalost mesecima upozoravamo – da kada nema dijaloga i razgovora, ima incidenta na terenu” ističe Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je Srbima na Kosovu i Metohiji poručio da ne smeju i neće biti mete ni žrtve bilo čijeg terora, niti političkih aspiracija, poput najave izgradnje vojne baze tik uz sever Kosovske Mitrovice.

On je pozvao i zamolio sve Srbe na prostoru Kosova i Metohije da ostanu mirni i ne podležu provokacijama i dodao da će njihova država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, učiniti sve da ih zaštiti.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još