• Početna>
  • Vesti>

Osmani i Kurti: Preduslov za uživanje prava SPC priznanje Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti uputili su pismo organizaciji Evropa Nostra, u kojoj su istakli razloge zbog kojih smatraju da manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume za ulazak u program “Sedam najugroženijih svetskih spomenika”, prenosi Ekonomija Onlajn.

U pismu koje su poslali Osmani i Kurti navodi se da su izveštaji o napadima na manastir Dečani netačani, pristrasni i neprihvatljivi.

“Zvanični izveštaji kosovske policije govore o drastičnom smanjenju broja međunacionalnih incidenata u poslednjoj deceniji. Kosovo nastavlja da neguje posebnu i uzvišenu tradiciju i međuversku harmoniju. Naše bezbednosne institucije u saradnji sa međunarodnim mirovnim snagama godinama pružaju zaštitu i sigurnost pravoslavnim crkvama na Kosovu. U potpunosti smo posvećeni zaštiti svih spomenika naše zemlje, a posebno pravoslavnih crkava i manastira, pravoslavnog sveštenstva, verskih praktičara, nevećinskih zajednica. I za to dajemo trajne dokaze godinama“, navodi se u pismu.

Osmani i Kuri navode da je obaveza Srpske pravoslavne crkve priznanje nezavisnosti Kosova.

Obaveštavamo vas da je Srpska pravoslavna crkva dobila prava iz Ahtisarijevog paketa, odbacujući odgovornosti. Dakle, ona uživa sve garancije i privilegije koje proizilaze iz Ahtisarijevog paketa i Ustava Kosova, ali odbija da prizna Kosovo, što je preduslov za uživanje njenih prava. Manastir Dečan ne bi trebalo da ima nikakve veze sa političkim dijalogom između Kosova i Srbije. Prava i obaveze Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu konačno su definisani Ahtisarijevim planom, uključeni u Ustav Kosova i regulisani našim državnim zakonodavstvom. Republika Kosovo odbija da ponovo otvori ovaj proces, dok je jedina obaveza koja ostaje je priznavanje države i zakona Kosova od strane SPC“, navodi se u pismu.

Zanimljivo je da se na čelu panevropske organizacije Evropa Nostra, koja se bavi zaštitom kulturnog blaga na Starom kontinentu, već dugi niz godina nalazi proslavljeni španski operski pevač Plasido Domingo.

Izvor: Ekonomia Online,Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još