• Početna>
  • Vesti>

Janjić: Paradoksalno je da SPC mora da podseća Kosovo da poštuje svoj Ustav i zakone

Izjave kosovskih zvaničnika da Srpska pravoslavna crkva ne priznaje kosovsku državu, danas je prokomentarisao i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, koji je na svom Tviter nalogu poručio da nije najveći problem Prištine u tome što Kosovo ne priznaje SPC.

“Vatikan ne priznaje Kosovo kao državu, kao ni UN, EU, OEBS, NATO i Unesko kao organizacije, politički subjekti i mnoge države ne priznaju Kosovo zvanično ni kao državu, što je za Kosovo mnogo veći problem od mišljenja Srpske pravoslavne crkve” kaže Janjić.

Iguman je podsetio da SPC nije država i da je zapravo Priština ta koja ima obaveze prema SPC, a koje nalažu njeni zakoni i Ustav.

“Kosovski lideri kažu da Srpska pravoslavna crkva ne priznaje kosovsku državu. Mi nismo država ili politički entitet koji to čini. Kao Srpska pravoslavna crkva ovde poštujemo zakone, sudove kao građani koji odve žive. Obaveze Kosova prema nama potiču iz njegovih Ustava i zakona. Sada je prilično paradoksalna situacija da mi kao Crkva moramo podsetiti Kosovo da poštuje svoj Ustav i zakone. Ustavni sud Kosova 2016. godine doneo je odluku o priznavanju zemljišta manastira Dečani. Odluka Kosova nije naša i još uvek nije sprovedena”, napisao je Sava Janjić na Tviteru.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Sputnjik

Comments

Pročitaj još