• Početna>
  • Vesti>

Visoki Dečani na listi sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi

Manastir Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji Visoki Dečani svrstan je na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu koju je sastavila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa “Evropa Nostra”.

“Izgrađen u prvoj polovini 14. veka, ovaj srpski pravoslavni hrišćanski manastir jedan je od najvažnijih srednjovekovnih verskih spomenika u Evropi. Manastirski kompleks okružen je divnom šumom koja čini deo kulturnog pejzaža koji je neodvojiv od svog neprocenjivo vrednog kulturnog nasleđa”, navedeno je na sajtu “Evropa Nostre”.

Istaknuto je da se manastir od 2006. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti, da je pod zaštitom mirovnih trupa KFOR-a, ali da se i dalje suočava sa pretnjama zbog nerešenih pravnih i institucionalnih pitanja.

Lista sedam najugroženijih lokaliteta objavljena je na video konferenciji, a cilj sastavljanja ovakve liste je da se alarmira javnost zbog ozbiljnih pretnji sa kojima se suočavaju navedene lokacije.

Osim Visokih Dečana na listi su se našle i austrijska Ahenze železnica stara 133 godine, istorijsko groblje Mirogoj u Hrvatskoj, pet grčkih ostrva na jugu Egejskog mora, renesansni vrt Đusti u Veroni, zgrada Centralne pošte u Skoplju i crkva u steni San Huan u kantabriji u Španiji.

Izabranih sedam lokacija ispunjavaju uslove za grant Evropske investicione banke do 10.000 evra koje će im dodeliti kao bi im pomogla u sprovođenju dogovorenih aktivnosti koje će doprineti spašavanju ugrožene lokacije.

“Naša prošlost, sadašnjost i budućnost”

Izvršni potpredsednik “Evropa Nostre” Gaj Klaus istakao je da su mesta na listi važno svedočenje zajedničke prošlosti.

“Od izvanrednog srednjevekovnog manastira do izuzetnog renesansnog vrta, od industrijskih i modernih građevina do kultnih pejzaža, ova mesta su važno svedocenje naše zajedničke prošlosti, sećanja i identiteta”, rekao je Klaus.

Evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel izjavila je povodom objavljivanja liste da je kulturno nasleđe Evrope “naša prošlost, sadašnjost i budućnost”.

“Ono zaslužuje našu najveću pažnju i zaštitu. Kroz sedam najugroženijih programa stavljamo u centar pažnje evropsko nasleđe, podižući svest i otvarajući put za održivu budućnost odabranih lokacija”, rekla je Gabrijel.

Listu od sedam najugroženijih lokaliteta za 2021. godinu sačinio je Odbor “Evropa Nostre” od 12 predloga koji su ušli u uži izbor međunarodnih stručnjaka, a selekcija je izvršena na osnovu izuzetnog značaja nasleđa i kulturne vrednosti svake od lokacija, kao i na osnovu procene opasnosti sa kojom su suočene.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još