Petković sa patrijarhom Porfirijem o situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa patrijarhom srpskim Porfirijem o svim ključnim pitanjima važnim za ostanak i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, kao i zaštiti i obnovi hramova Srpske pravoslavne crkve na ovom području.

“Petković je patrijarha srpskog upoznao sa trenutnom bezbednosnom situacijom i položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je gotovo svakodnevno izložen brojnim izazovima i poteškoćama, posebno u vreme kada se nadvila pretnja da dijalog i razgovor zamene ucene i pretnje” navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Petković je posebno naglasio da je u poslednje vreme napadima i skrnavljenju bio izložen veliki broj srpskih crkava na Kosmetu.

„Napadi na naše svetinje imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, zatiranje naše prošlosti i duhovnosti, kako bi se uništio svaki trag istorijskog kontinuiteta srpskog naroda i države na Kosovu i Metohiji“, istakao je Petković.

Posebna pažnja u razgovoru direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i srpskog Patrijarha posvećena je saradnji na zaštiti i obnovi pravoslavnih manastira i crkava na prostoru Kosova i Metohije, sa posebnim osvrtom na projekat obnove teško oštećene crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i očuvanja i obnove Pećke patrijaršije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i poglavar Srpske pravoslavne crkve saglasili su se da je od neprocenjivog značaja da Crkva i Država zajedničkim naporima i staranjem delaju za boljitak našeg naroda u pokrajini.

Petković je Njegovoj Svetosti preneo i kako je organizovan proces imunizacije protiv virusa Kovid 19 srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije i naporima koje Kancelarija čini da svima olakša proces vakcinacije koji je važan put ka zajedničkoj pobedi nad pandemijom.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments