• Početna>
  • Vesti>

Uskoro realizacija devetog projekta “Spojimo decu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske”

Odbor za pomoć Srbima iz Republike Srpske je Savetu ministara Bosne i Hercegovine uputio molbu povodom projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, kako bi deci bio omogućen ulazak u BiH i Republiku Srpsku, pod posebnim uslovima.

Realizacija projekta, koji je deveti po redu, planirana je od 19. ili 20. juna do 27. ili 28. juna. Rezervni termin je rezervisan u periodu od 21. ili 22. avgusta do 28. ili 29. avgusta.

Projekat je prihvatilo i podržalo 14 lokalnih zajednica Republike Srpske, Prijedor, Gradiška, Čelinac, Šamac,Prnjavor, Bijeljina, Brod, Stanari, Milići, Doboj, Istočno Novo Sarajevo, Višegrad, Trebinje i SPKD “Prosvjeta Distrik Brčko”, koji će ugostiti preko 579 srpske dece. Porodice iz Republike Srpske će ugostiti učenike starosne dobi od 10 do 15 godina, u pratnji od 54 prosvetnih radnika sa Kosova i Metohije.

Mališanima iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka, Leposavića, Vučrtrna, Srbice, Orahovca, Kosova Polja, velike Hoče, Goraždevca, Istoka, Kline, Gračanice, Lipljana, Novog Brda, Gnjilana i Kosovske Kamenice, organizovan je prevoz u 14 autobusa.

Sa njima će u jednom od autobusa biti 25 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju u pratnji 25 roditelja iz Udruženja roditelja “Podrži me” iz Kosovske Mitrovice.

Oni će biti smješteni u Hotelu Prijedor kao svake godine i biti gosti Odbora, grada Prijedora i JU Centra Sunce.

Ovaj projekat traje od 2012. godine ali je zbog pandemije korona virusa prekinut prošle godine, kada je trebao biti najmasovniji.

Projekat će biti obogaćen i bratimljenjem istoimenih osnovnih škola “Sveti Sava” iz Kosovske Mitrovice i Doboja, OŠ “Mladen Marković” iz Vitine i OŠ”Vuk Stefanović Karadžić” iz Doboja.

Na prelog Odbora, predviđeno je da se 24. aprila (Dan grada Gradiška) pobratime grad Gradiška i opština Zubin Potok.

Odbor izražava zahvalnost svim gradovima, opštinama, školama, učenicima i porodicama na gostopirmstvu i želji za realizaciju ovog projekta i dodaje da je za završetak izgradnje Dnevnog centra za decu i mlade sa poteškoćama u razvoju “Podrži me” u Kosovskoj Mitrovici potrebno još 30.000 evra, gde je za skupljanje sredstava učestvovalo i 95 osnovnih škola i 50.000 učenika Republike Srpske.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još