• Početna>
  • Vesti>

Od danas na snazi nove mere – zabrana kretanja i zatvaranje ugostiteljskih objekata

Foto> Radio Mitrovica sever

Prema odluci kosovske Vlade, od danas do 18. aprila, na snazi će biti novi, pooštreni set antikovid mera.

Građanima se u navedenom periodu, zabranjuje kretanje u terminu od 22 do 5h, izuzev u hitnim situacijama.

Danas na snagu stupa i odluka o zabrani pružanja ugostiteljskih usluga, izuzev usluga dostave hrane, tj. usluživanja bez mogućnosti korišćenja prostora ugostiteljskih objekata. .

Hotelski restorani takođe neće raditi, izuzev kuhinja koje će hranu služiti isključivo stanarima hotela, u njihovim sobama.

Rad se zabranjuje zatvorenim tržnim centrima izuzev prehrambenih trgovina i apoteka.

“Obavezuju se zatvoreni-prehrambeni marketi da ograniče maksimalan broj potrošača istovremeno, prema pravilu jedno lice na 8 m, a potrošači su u obavezi da poštuju fizičku distancu od 2m” stoji u odluci.

Institucije kulture (pozorišta, biblioteka, filharmonije, galerije,baletske dvorane, bioskopi, muzeji, kulturni centri) moći će da rade od 05 do 21h .koristeći najviše 20% prostora.

Sportske aktivnosti su dozvoljene isključivo profesionalnim sportistima, u zatvorenom i na otvorenom prostoru bez publike. Teretane, fitnes klubovi isl. neće raditi u naznačenom periodu.

Taksistima se dozvoljava rad, sa najviše jednim putnikom na zadnjem sedištu, odnosno tri putnika, pod uslovom da su članovi iste porodice.

Javni transport saobraćaće koristeći 50% kapaciteta.

Škole će u periodu od 12. do 18. aprila nastavu organizovati u skladu sa uputstvima kosovskog Ministarstva prosvete, a univerzitetske aktivnosti će se u ovom formatu realizovati duže, od 7. do 18. aprila.

Samo će polaganje ispita biti dopušteno, uz poštovanje odredbe o prisustvu najviše deset osoba istovremeno u istom prostoru.

Predškolske ustanove će nastaviti da pružaju usluge uz poštovanje mera.

Menze i studentski domovi obustaviće aktivnosti u istom periodu.

Takođe, odlukom se regulišu i uslovi ulaska na teritoriju Kosova.

“Strani gradjani koji ulaze na Kosovo,uključujući i one sa dozvolom za privremeni boravak na Kosovu, a koji dolaze iz mesta sa visokim rizikom po sluzbenoj listi ECDC,treba da imaju  NEGATIVAN RT-PCR test za COVID,uradjen u poslednja 72 sata,a u suprotnosti treba da budu samoizolovani 7 dana. Izuzetak čine oni gradjani Kosova  koji su izašli van Kosova u poslednja 24 sata”.

Zabranjuju se sva okupljanja koja podrazumevaju prisustvo više od 10 lica (svadbe, seminari, sastanci, izuzev sastanaka od opšteg javnog interesa, poput skupštine, vlade itd).

Sahrane će se u narednom periodu obavljati isključivo u prisustvu članova porodice.

Odlukom, iz Vlade podsećaju na obavezi nošenja maski u zatvorenom prostoru, kao i tokom vožnje izuzev kada se vozač nalazi sam u vozilu ili se u njemu nalaze članovi porodice. Maska je obavezna i na otvorenom izuzev tokom vožnje bicikla, trčanja ili ukoliko se nalazite van naseljenog mesta. U tom slučaju, obavezna je samo ako se krećete u grupi koja broji preko četiri osobe koje nisu članovi porodice.

Na ulazu u insttucije, obavezno je isticanje pravila ponašanja i postavljanje dezinfekcionog sredstva.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još