Od danas na slobodnim punktovima vakcinacija bez prijave

Od danas počinje novi vid vakcinisanja građana jer pored prijavljivanja putem portala eUprave i kontakt-centra, sve lokalne samouprave počinju da organizuju slobodne punktove gde građani mogu vakcinisati bez prethodne prijave, rekao je za RTS direktor Vladine Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović.

Jovanović je, rekao da će vakcinacija na punktovima bez prijavljivanja zavisiti od lokalnih samouprava i pozvao ih je da na pravi način obaveste građane na koji način će se to sprovoditi.

Dodao je da će ti punktovi biti uglavnom pri domovima zdravlja, ali i da će biti angažovano mnogo mobilnih ekipa.

Jovanović je precizirao da na velikim masovnim punktovima neće biti moguća vakcinacija bez prijavljivanja, kako se ne bi stvarale gužve.

Na raspolaganju će biti vakcine “Sinofarm” i “Astra-Zeneka” jer su najlakše za manipulaciju i omogućavaju odlazak ekipa na teren, dodao je.

Jovanović ističe da se na taj način pozivaju svi građani da se vakcinišu.

Efekti vakcinacije se vide, ističe Jovanović i dodaje da se to meri na nivou svake lokalne samouprave. U onim mestima gde je vakcinacija išla bolje i gde su lokalne samouprave bile aktivnije, vide si bolji rezultati u borbi protiv korone.

“Sada ubacujemo u petu brzinu i imamo ambiciju da do kraja meseca izvršimo još 500.000 vakcinacija”, naveo je Jovanović.

Smatra da je bitno da se lokalne samouprave žestoko uključe u akciju vakcinacije.

Kaže i da građani i dalje u najvećem broju žele bilo koju vakcinu koja je odobrena i da je to pravi izbor.

“Ne treba deliti vakcine. Bitno je da se što pre vakcinišemo”, poručio je.

Jovanović je naveo i to da je do sada vakcinisano 39.000 stranih državljana.

Izvor: RTS / Radio Kosovska Mitrovica

Comments