• Početna>
  • Vesti>

Premijera predstave “Deobe” pozorišta iz Novog Sada, Niša i Prištine 8. aprila u Gračanici

Premijerno izvođenje koprodukcijske predstave Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta u Prištini “Deobe” po tekstu Dobrice Ćosića i u režiji Juga Radivojevića, zakazano je za četvrtak, 8. april u 19:00, u Domu kulture u Gračanici.

“‘Deobe’ su akt intelektualnog poštenja i spremnosti pisca da se uhvati u koštac sa pulsirajućom savešću, svojom ili tuđom. Potresna i uzbudljiva evokacija kataklizme čoveka u ratu i tegobnih ispaštanja Srbije”, rekao je o istoimenom delu Dobrice Ćosića novinar, književnik, književni i filmski kritičar Milan Vlajčić.

Predstava “Deobe” je premijerno izvedena 16. marta 2021. u 19:00 na sceni “Pera Dobrinović” u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Izvođenja u Nišu su zakazana za 9. i 10. april.

Jug Radivojević je jedan od najuposlenijih srpskih reditelja. Predstava “Deobe” je njegova 120. režija, druga u Srpskom narodnom pozorištu, treća u Narodnom pozorištu Niš i šesta u Narodnom pozorištu u Prištini.

“Razbijanje i preoblikovanje vremena, iskustava savremenog pozorišta i groteskne sličnosti trauma ratovanja devedesetih godina 20. i podela 21. veka, poigravanje formom, u kojoj Hor, kao množina individualnih sudbina i glasova, čuva sećanje na grčku tragediju, ali postaje i sveznajući pripovedač, nešto kao društvena mreža, odabrani avatari okupljeni oko prepričavanja sudbine Uroša Babović i meštana sela Prerovo i Trnava, polazna su osnova ovog dramatizatorskog postupka i mogućeg predloška scenske interpretacije. Titanska borba dva kompleksa, Lajevog i Edipovog, i njihova pitanja – zašto roditelji žele da ubiju svoju decu, odnosno zašto deca žele da ubiju svoje roditelje – čini se da u Srbiji dobija svoj ekstremni oblik: svi protiv svih i svako protiv svakog. Pa, kako se ko snađe i ako se snađe u životu što se zove tako. Gibajući se svakim svojim elementom kroz različite slojeve svesti, podsvesti i stvarnosti, kroz različite asocijacije, organizujući likove i glumački izraz oko čitavog niza tematskih osa, ‘Deobe’ opstaju kao agregat potencijalno neograničenih i uvek novih čitanja”, rekao je upravnik Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović, koji je uradio dramatizaciju Ćosićevog dela.

“Kad nam se, posle gledanja predstave, slegnu utisci o estetici (i poruci) onoga što smo videli na sceni, čak i ako nam se mišljenja budu razlikovala, verujem da će se svi (ili skoro svi) složiti u jednom: bez obzira na svoju teatarsku formu, ove i ovakve ‘Deobe’, u svojoj suštini, najviše liče na antičku dramu”, kazao je dramaturg predstave Božidar Knežević.

Pored Radivojevića, koji je i scenograf, te Milovanovića i Kneževića, autorsku ekipu čine još i Danilo Mlađenović (asistent scenografa), Tatjana Radišić (kostimograf), Aleksandar Srebrić (kompozitor), Igor Damnjanović (asistent reditelja i scenski pokret), Radovan Knežević (scenski govor), Judit Ferenc (organizator).

U predstavi igraju: Nebojša Savić, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Đorđević, Milan Kovačević, Grigorije Jakšić, Igor Damnjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilović, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Predstava traje dva sata. Dekor, kostimi i ostala scenska oprema izrađeni su u radionicama SNP-a u Novom Sadu.

Više o radu Narodnog pozorišta iz Prištine možete naći na linku https://pristina.theater/

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Dom kulture Gračanica

Comments

Pročitaj još