• Početna>
  • Vesti>

Izložbom crteža “Presek stanja” Aleksandra Glibetića otvoren ciklus “Drugi put u Akvarijusu”

U Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici sinoć je otvoren novi ciklus pod nazivom “Drugi put u Akvarijusu”.

Reč je o nekadašnjim studentima Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, koji su za vreme svojih studentskih dana, svoje prvo izlaganje imali upravo u galeriji “Akvarijusa”, gde se nakon nekoliko godina svog umetničkog usavršavanja, vraćaju na staro mesto stvaranja i publici ponovo prikazuju svoje radove.

Ciklus je započeo otvaranjem treće samostalne izložbe crteža umetnika Aleksandra Glibetića pod nazivom “Presek stanja”.

Sam naziv “Presek stanja” predstavlja put obrazovanja, usavršavanja i angažovanja u umetnosti jednog stvaraoca i koliko se njegova umetnost razlikuje, od prve tačke studenta do formiranog, pravog stvaraoca.

Stilski identično i bez odstupanja od njegovog stila i forme ekspresije, Glibetić je svoje crteže stilizovao u crno-beloj boji tehnikom šrafure i akademskog crteža, pod uticajem grafita i ostalih umetničkih formi.

Glibetić kaže da je etimologija likovnih radova kubistička ali da ima i primese ulične umetnosti.

“Formati su mali i etimologija jeste kubistička ali ima i primesa strit-arta, jer su crteži rađeni generalno kao skice za zidove a kada sam video da one mogu da postoje samostalno kao umetnička dela, rešio sam da ih izložim. Crteži su konkretni a pre svega, fokus je na očima, stilizacija postojećih portreta ljudi koji su oko mene, koje sam kombinovao u stilsku celinu u malim formatima sa likovnim elementima” rekao je Glibetić.

Iako vajar, on ističe da je crtež osnov svakog umetničkog dela, slike ili skulpture i smatra da vajari ili slikari takođe mogu izlagati svoje crteže, jer kako on kaže, umetnici ne vole ograničenja.

Zainteresovani i ljubitelji umetnosti izložbu “Presek stanja” mogu posetiti u PKC “Akvarijus” do 10. aprila.

Svoje radove mitrovačkoj publici će u ovom ciklusu predstaviti i Vuk Đurić iz Čačka, Stefan Stevanović iz Kragujevca i Tijana Rodić iz Niša.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još