• Početna>
  • Vesti>

AP “Janićije Popović”: Ovog proleća suočiće se Kvazimodo i Kraljević Marko

Amatersko pozorište „Janićije Popović“iz Gračanice nastavlja sa pripremom repertoara za prolećnu sezonu. Nakon značajne pauze, napravljene zbog loše epidemiolooške situacije, početkom aprila počinju probe, a publika, tokom ovog proleća može očekivati dve nove predstave – „Život geto tinejdžera“ i „Pobuna u biblioteci“.

Prva će se,krajem aprila ili početkom maja,  pred publikom naći predstava „Život geto tinejdžera“ režisera i scenariste Mihaila Laptoševića, profesora na Fakultetu dramskih umetnosti „Sinergija“ u Bjeljini.

„Zbog loše epidemiološke situacije, mi smo bili prinuđeni da u decembru prekinemo sa radom, da bi u petak, 2. aprila nastavili tamo gde smo stali“ kaže za Radio Kosovska Mitrovica Aleksandar Gudžić, ispred AP „Janićije Popović“.

Predstava govori o životu tinejdžera u izolovanim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Strah je najprisutnije osećanje, ističe naš sagovornik. Strahuju i oni koji nisu svesni tog sveprisutnog straha. Jedino deca na Kosovu i Metohiji imaju naviku da u velikim hipermarketima i tržnim centrima ćute ili šapuću, jer su ih tako mama i tata naučili – „Kad idemo u „Džambo“ u Kosovu Polju, tada ne pričamo“.  

„Profesora Laptoševića, koji je radio i režiju i scenario, ovdašnja publika zna kao nekog ko već godinama radi sa decom Gračanice i ko je radio i našu najnagrađivaniju predstavu „Kući“.  On je neko ko ima iskustva sa ovdašnjom decom i ko negde već i poznaje njihove probleme. Radio je i predstavu „Ničija deca na ničijoj zemlji“ koja takođe govori o sudbini ljudi u  postkonfliktnom društvu. Razume on probleme srpskog čoveka na Kosovu i Metohiji“ kaže Gudžić.

Tokom maja i juna, biće postavljena još jedna dečja predstava „Pobuna u biblioteci“ , fantastično osmišljen komad koji će najmlađe, hteli oni to ili ne hteli, upoznati sa najslavnijim likovima domaće ali i svetske književne klasike. Pa će se tako, na sceni, kako Gudžić kaže, suočiti Marko Kraljević i Kvazimodo. Predstavu potpisuje Jelena Đorđević,  glumac i reditelj Lutkarskog pozorišta iz Niša.

„To su nam ideje za prvu polovinu ove godine, a da li ćemo ih i u kojoj meri  realizovati, to ne zavisi od nas već od epidemiološke situacije“ oprezno najavljuje Gudžić.

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ iz Gračanice je poznato širom Srbije. Učestvovali su na više festivala i višestruko su nagrađivani na svim značajnijim festivalima amaterskog teatra u zemlji. Od 2014. godine aktivno rade sa decom i mladima, pri Domu kulture „Gračanica“.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: RTV Puls

Comments

Pročitaj još