• Početna>
  • Vesti>

Vujičić: Održavanje vojne vežbe “Trenutni odgovor 21” sa KBS-om, direktno kršenje Rezolucije 1244

Odbor za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije održao je sednicu na kojoj je razmatrana bezbednosna situacija, povodom najava da će na teritoriji Kosova i Metohije biti održana vojna vežba „Trenutni odgovor 21“ u sklopu multinacionalne vežbe  SAD i NATO saveznika “Branilac Evrope 21” .

 Narodna poslanica u Skupštini Srbije Danijela Vujičić izjavila je da se njenim izvođenjem grubo krši Rezolucijia 1244. .

„Obzirom da će jedna od tih vežbi pod nazivom „Trenutni odgovor 21“ biti održana na KiM uz učešće multinacionalnih snaga i tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, Odbor je analizirao posledice po bezbednost srpskog naroda na KiM i upozorio da korišćenje teritorije KiM za izvođenje tih vežbi zapravo nije u skladu sa mandatom Rezolucije 1244  čime se direktno narušava statusno neutralna pozicija KFOR-a“ istakla je Vujičić.

Vujičić ističe da njihovo angažovanja sa KBS-om predstavlja prekoračenje aktuelnog mandata ovih snaga, koji je ograničen na civilnu zaštitu i resagovanja u vanrednim situacijama.

Takođe, narodna poslanica je podsetila na nameru  KBS-a da na brdu Crnuša u blizini Kosovske Mitrovice izgrade veliku vojnu bazu, karakterišući ovaj potez Prištine kao „otvorenu pretnju srpskom narodu .

„Brdo Crnuša se nalazi na nadmorskoj visini od 1010m i sa njega se može kontrolisati teritorija opština Severna Mtrovica, Zvečan, Zubin Potok i Vučitrn, sa većinskim srpskim stanovništvom i još desetine sela, kako bi u datoj situaciji mogli da preuzmu kontrolu nad tom teritorijom, što jasno ukazuije na činjenicu da će Albanci pre ili kasnije pokušati da upotrebe te snage za okupaciju severa. Formiranje baze KBS-a u Mitrovici je direktna pretnja Srbima na severu. Najava izgradnje najveće vojne baze KBS-a, na severu KiM rezultat je konstantnog kršenja Rezolucije 1244 SB UN koja je sadržala obavezu razoružanja tzv. OVK, a da je kulminacija usledila transformacijom KZK-a u KBS 2018. godine. Budući da četiri članice NATO ne priznaju  nezavisnost Kosova i protive se ulasku KBS u baze KFOR-a, pojavila se potreba da  se izgradi baza koja će pružiti mogućnost  transformacije KBS-a u oružane kosovske snage pod vođstvom ključnih članica zemalja NATO koje su ga priznale“ upozorava Vujičić.

Izvor: Radio Kosovska Mtrovica

Comments

Pročitaj još