Preminulo 39 osoba, zaražena još 5.471 osoba

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 5.471 osobe od testiranih 18.528 uzoraka. Borbu sa kovidom izgubilo je 39 ljudi.

Na respiratoru 276 pacijenata.

Raste broj pacijenata u bolnicama i na respiratorima. Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministarom zdravlja Zlatiborom Lončarom, da situacija uopšte nije laka i da su bolnički kapaciteti za prijem kovid pacijenata samo za naredna 24 sata.

Istakao je da će pokrenuti inicijativu da vakcina protiv kovida postane obavezna za zdravstvene radnike.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže za RTS da će danas biti održane konsultacije Kriznog štaba i Vlade oko protivepidemijskih mera. Dodaje da se broj zaraženih u Srbiji “stabilizovao na visokom nivou”, a u Beogradu se kriva zaravnila. Bez obzira na sve, nema opuštanja, poručuje Kon.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da je britanski soj toliko brutalan da nam zadaje ozbiljne probleme, kao i da zdravstveni radnici ulažu poslednje atome snage.

Građani Srbije moći će od 14. maja da putuju u Grčku ukoliko poseduju potvrdu o vakcinaciji, pi-si-ar ili brzi antigenski test. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih radnika Aleksandar Seničić rekao je za RTS da su grčke vlasti zamolili da se razmotri pomeranje starosne granice za ulazak dece u Grčku bez testa na 12 ili 14 godina čime bi se broj porodica koje mogu da putuju značajno povećao.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još