Politika: Dijalog na vašingtonskom respiratoru

Da je bilo političke mudrosti, dijalog se ne bi 2011. godine izmestio u Evropsku Uniju iz Saveta Bezbednosti UN, gde bi Srbija svoje državne interese branila uz diplomatsku podršku Rusije i Kine, piše Politika povodom deset godina dijaloga Beograda i Prištine.  

List navodi da se dijalog koji je trebao da počne rešavanje viševekovnog nesporazuma Srba i Albanaca i koji je krenuo istorijskim sastankom u Briselu, gde su kasnije potpisana dva sporazuma, danas, slikovito rečeno, nalazi na respiratoru. I to više onom vašingtonskom, nego briselskom.

Umesto dogovorenog formiranja Zajednice srpskih opština i početka normalizacije života u južnoj srpskoj pokrajini, razgovori su došli u ćorsokak, gde kosovski premijer Aljbin Kurti najavljuje ujedinjenje Albanije i Kosova, navodi Politika u tekstu pod naslovom “Albanske prevare uz ćutanje i podršku Brisela”.

Da li su deceniju od razgovora Beograda i Prištine pojeli birokrate i skakavci ili se vide istorijske promene, zavisi od toga ko i kako ocenjuje dosadašnji učinak. 

Obe pregovaračke strane su nezadovoljne. Beograd zato što kosovski Albanci, bez obzira na to koja koalicija partija bila na vlasti, nisu učinili ništa da sprovedu u delo ono što je u Briselu dogovoreno.

Izvor: Politika

Comments

Pročitaj još