• Početna>
  • Vesti>

Petković i Krkobabić razgovarali o poboljšanju uslova života i rada srpskog stanovništva u seoskim sredinama na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ministrom za brigu o selu Milanom Krkobabićem, sa kojim je razgovarao o saradnji dveju institucija, sve u cilju poboljšanja uslova života i rada srpskog stanovništva u seoskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Petković i Krkobabić dogovorili su nekoliko zajedničkih projekata za pomoć i razvoj zemljoradničkih zadruga na Kosovu i Metohiji, a najavljeno je da se za dve nedelje očekuje raspisivanje prvog konkursa.

Petković istakao je da je to veoma važna vest za srpski narod jer, kako je on rekao, preko osemdeset odsto stanovišta na Kosovu i Metohiji živi u ruralnom području.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju čini sve da pomogne srpskom seljaku kroz razvoj posebnih poljoprivrednih projekata i programa. Zato nam je itekako značajna pomoć Ministarstva za brigu o selu i ministra Krkobabića da zajednički unapredimo srpska sela na KiM, jer svaka srpska kuća na KiM znači ostanak i opstanak našeg naroda u pokrajini. Konkretni programi koji su dogovoreni će pomoći da se ojača prisustvo države Srbije na KiM i omogući srpskom narodu južno i severno od Ibra da pristupi svim programima koji su na raspolaganju i svim građanima u centralnoj Srbiji” izjavio je Petković.

On je zahvalio ministru Krkobabiću i iskazao zadovoljstvo na budućoj saradnji, i izrazio nadu da će se svi projekti o kojima su razgovarali uspešno realizovati i pomoći opstanku srpskog naroda na KiM.

Krkobabić je naveo da su sela na KiM sela Srbije i da ih nikako ne možemo razdvajati, kao i da im je potrebno omogućiti stabilan izvor egzistencije i pravu infrastrukturu.

“Konkretno, reč je bila o razvoju Programa zadrugarstva. Ministastvo za brigu o selu već je pomoglo realizaciju jedne zadruge u Zubinom Potoku. Ukupna pomoć je iznosila 12,5 miliona dinara, uključeno je 40 zadrugara i 400 kooperanata, a u međuvremenu ova zadruga je postala i dobar izvoznik ” rekao je Krkobabić.

Krkobabić je podvukao da u ovom poslu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju ima pravog partnera i izrazio nadu da će se nakon realizacije ovog projekta, ponovo sastati sa predstavnicima Kancelarije i razgovarti o novim programima pomoći.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još