Petković razovarao sa ambasadorom Poljske o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Poljske u Srbiji, Rafalom Perlom, koga je upoznao sa trenutnom političko-bezbednosnom situacijom i sa položajem srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju skrenuo je pažnju na sve agresivniju retoriku prištinskih političara, koja je kulminirala skorašnjom izjavom Aljbina Kurtija o četiri principa Beogradu, na kojima bi trebalo da se zasniva dijalog Beograda i Prištine, što je ozbiljno ugrozilo nastavak dijaloga, ali i sprovođenje svega do sada dogovorenog.

Petković je takođe naglasio da permanentno odbijanje da se formira Zajednica srpskih opština, pokazuje da Prištini nije stalo do izgradnje međusobnog poverenja i kompromisa, na čemu Beograd insistira i što je dokazao ispunjavanjem sa svoje strane, svih do sada preuzetih obaveza iz Briselskog sporazuma.

„Agresivnu retoriku prištinskih političara prate gotovo svakodnevni incidenti, napadi na Srbe, njihovu imovinu i pravoslavne svetinje, što dodatno unosi nemir kod srpskog stanovništva i pokazuje da kod prištinskih političara ne postoji ni minimum dobre volje za građenje mira i suživota na prostoru Kosova i Metohije“, podvukao je Petković.

„Međutim, bez obzira na sve otežavajuće okolnosti, Beograd će ostati opredeljen za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir u regionu i da se dođe do preko potrebnog sveobuhvatnog sporazuma“, zaključio je Petković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments