• Početna>
  • Vesti>

Varhelji: Dijalog sa Beogradom od ključnog značaja za Kurtijevu vladu

epa07994871 European Commissioner-designate in charge of neighborhood and enlargement policy, Oliver Varhelyi from Hungary during his hearing before the European Parliament in Brussels, Belgium, 14 November 2019. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da je nastavak dijaloga sa Beogradom od ključnog značaja za novu kosovsku vladu, na čelu sa Aljbinom Kurtijem. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik pozvao je na nastavak dijaloga kako bi se došlo do pomirenja.

“Nastavak dijaloga je od ključnog značaja za građane Kosova, ali i za građane Srbije i za njihovu evropsku perspektivu”, izjavio je Varhelji na plenarnoj sednici EP uoči glasanja o izveštaju o Srbiji.

Kazao je i da EU očekuje da će se naredni sastanak na visokom nivou, u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, održati u razumnom roku.

Viola fon Kramon: Napuštanje dijaloga nije opcija

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon poručila je da je “uzajamno priznanje Srbije i Kosova preduslov za njihovo pridruživanje Evropskoj uniji”.

“Pridruživanje EU, bez sveobuhvatnog sporazuma, neće biti izvodljivo, ni za Srbiju ni za Kosovo”, izjavila je Fon Kramon na plenarnoj sednici EP.

Apelovala je na sve aktere u dijalogu Beograda i Prištine da ostanu posvećeni tom procesu i da ga ne napuštaju.

“Pozivam Kosovo da ostane posvećeno i da nastavi da sarađuje sa Beogradom i Evropskom unijom i da uprkos svim poteškoćama ne napušta dijalog”, poručila je ona.

Svi politički akteri moraju se, prema njenim rečima, zapitati šta gube napuštanjem dijaloga, jer tvrdi da niko neće biti na dobitku iz aktuelne situacije.

Poručila je da napuštanje dijaloga nije opcija i da “predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ako je zaista posvećen evropskom putu, mora pokazati posvećenost postizanju sveobuhvatnog sporazuma”.

“Predsednik Vučić može i treba da iskoristi parlamentarnu većinu kao snažnu podršku za nastavak dijaloga”, zaključila je Fon Kramon.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još