Selaković: Srbija je država, južna pokrajina to nije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da upravo to što niko nije prekidao poslanika Šaipa Kamberija u Skupštini Srbije, bez obzira na govor suprotan Ustavu i zakletvi, pokazuje razliku između Beograda i Prištine i dokaz zašto je “Srbija država, a naša južna pokrajina to nije”, prenosi Tanjug.

„Kada u skupštini privremenih prištinskih institucija reč dobije poslanik srpske nacionalnosti i kaže Kosovo i Metohija oduzima mu se reč, izriče kazna pa čak udaljuje iz sale. Kada su Skupštini Srbije poslanik albanske nacionalnosti govori suprotno Ustavu i zakletvi, dopusti mu se da kaže šta je mislio do kraja bez obzira da li je istinito ili ne ono što kaže. E, to je razlog zašto je ovde država, a zašto naša južna pokrajina to nije”, rekao je Selaković.

Ministar je naglasio da je poslanicima i ministrima zadatak da brane i čuvaju ustavni poredak Srbije.

„Na to smo se zakleli građanima i onaj koji je u današnjem govoru prekršio zakletvu koja mu nije očigleno važna, ali svakome na čast”, rekao je Selaković.

On je naveo da su države uređene po međunarodnim pravnim standardima i naglasio da Prištini ne bi bili potrebni razgovori sa Beogradom da je takozvano Kosovo država.

“Znate šta je država a šta nije – to je uređeno nečim što se može nazvati međunarodnim pravnim standardima, da je takozvano Kosovo država njima razgovor sa nama ne bi bili potrebni, a drugi da je država punopravna članica UN. Srbija vidite to jeste”, rekao je šef srpske diplomatije.

Ako bi neko hteo da bude država mora se držati onoga što potpiše, i da reč ne opovrgava, rekao je Selaković i dodao da bi taj ko bi hteo da bude država gledao i kako da reši 14 ubistava novinara, ubistvo žetelaca u Starom Grackom, ubistvo dece u Goraždevcu.

“I to hoće da bude država”, upitao je Selaković.

Dodao je da apsolutno uveren da će Srbija istrajati na njenoj poziciji zalaganja za dogovor i kompromis, što pokazuje i kroz inicijativu Minišengen.

„Na taj način pokazujemo da možemo da postignemo nešto dobro za sve, ne tako što ćemo Srbe u Bujanovcu isključiti iz politikčkog života i rukovođenja opštine, već što ćemo pokazati mnogo više – poštovanje jednih prema drugima. Bićemo spremni da pretrpimo u otrpimo uvredu i provokaciju, na nesitnu ćemo uvek da odreagujemo, ali nećemo odustati od traženja rešenja mirnim sredstivma, dogovorom, štiteći nacionalne i državne interese države Srbije i našeg naroda”, rekao je ministar.

Selaković je izrazio nezadovoljstvo što je Kamberi kritikovao predsednika Srbije zbog toga što je na mapi naše južne pokrajine postavio našu državnu zastavu.

„Proziva se i predsednik Srbije što je to učinio u danu kada smo obeležili 17 godina od 17. marta, u danu u kome su spaljene 34 srpske svetinje, u danu u kome je 11 ljudi izgubilo život, u kojem je u nasrtajima divljačkih hordi spaljeno 800 kuća i proterane hiljade Srba”, rekao je Selaković i dodao da upravo to govorio koliko se u Srbiji “ugnjetava” drugačije mišljenje.

Selaković je izrazio nezadovoljstvo Kamberijevim komentarima na račun ambasadora Srbije u SAD Marka Ðurića i naglasio da, da je istina da je Ðurić primer iznošenja jezika mržnje, ne bi mu bila otvorena nijedna svetska vrata gde je pregovarao.

„Naprotiv svuda su mu kao i predsedniku bila otvorena vrata, ukazivano mu je poštovanje”, rekao je Selaković.

Selaković je govorio i o tome da postoje mnoge stvari koje spajaju Srbe i Albance kao što ima i onih koje ih razdvajaju. Naglasio je da Srbija želi da priča, a da neko drugi neće da razgovara.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments