• Početna>
  • Vesti>

Preporuka da se u školu ide na ocenjivanje, vakcinisani građani Srbije mogu da uđu u zemlju bez karantina

Krizni štab je, nakon sednice, preporučio da učenici koji pohađaju onlajn nastavu mogu da idu u školu samo na ocenjivanje. Građani Srbije koji žive u inostranstvu ne moraju u karantin ukoliko su kompletno vakcinisani vakcinama iz Srbije. Postojeće mere neće biti ublažene, poručio je Zoran Gojković.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji za medij da postojeće mere neće biti ublažene jer je i dalje veliki broj novozaraženih.

“Taj broj ne možemo kazati da je stabilizovan, povećava se minimalno u odnosu na svaki prethodni dan što govori da su postojeće mere sigurno doprinele tome da nemamo nagli eksponencijalni rast”, naglasio je Gojković.

Pošto su brojevi i dalje visoki, potrebno je, ističe, da nastavimo da radimo ono što smo i do sada.

“Da se svi maksimalno pridržavamo postojećih mera i da se svi vakcinišemo, na tome moramo da insistiramo jer nas samo vakcina može dugoročno izvući iz epidemije u kojoj se nalazimo godinu dana”, naglašava pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Naglašava da su na sednici analizirane dve stvari.

Prva je, navodi, zahtev Ministarstva prosvete i škola da se omogući, prvenstveno đacima koji su od početka godine onlajn, da uz sve moguće mere ocene daju u malim grupama u školama gde za to postoji mogućnost.

“Ministarstvo prosvete će u koordinaciji sa lokalnim samoupravama pokušati da iznađe mogućnost i model da učenici dođu, kada je neophodno da se ocene, a mora da postoji lični kontak, da im se dozvoli da obave oceinjvanje”, navodi Gojković.

Druga stvar je, ukazuje, ulazak građana Srbije u Srbije.

“Svi oni koji budu potpuno vakcinisani, sa potvrdom o vakcinaciji, i to sa potvrdom iz Srbije, moći će da uđu u Srbiju bez pi-si-ar testa i bez izolacije kao što je do sada bila”, napomenuo je Gojković.

Prema njegovim rečima, ista situacija je i sa ljudima koji nisu državljani Srbije, strancima.

“Moći će bez testa i karantina da uđu u Srbiju ukoliko su vakcinisani vakcinama iz Republike Srbije. Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze ‘sputnjila’, dve doze ‘Fajzera’, dve doze ‘Sinofarma’.S obzirom da Astra-Zeneka za sad ima jednu dozu, podrazumeva se da je jedna doza u ovom trenutku u ravni sa ove tri vakcine”, napominje Gojković.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još