Petković: Kurti postavljanjem ultimatuma, objavio kraj dijalogu

Najnovijom porukom da dijalog Beograda i Prištine mora biti zasnovan na četiri ultimatuma Srbiji, Aljbin Kurti je na bestijalan način objavio kraj dijalogu i poništio sve ono što je za pregovaračkim stolom dogovoreno u Briselu za poslednjih osam godina, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je podvukao da Kurtijeve pretnje da je uslov za nastavak dijaloga da Beograd prizna takozvano Kosovo, da prizna navodne zločine na Kosovu i Metohiji, direktno urušavaju i poništavaju svaku budućnost dijaloga i pronalaženja kompromisa, posebno u Kurtijevom stavu da neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština, što je najvažnija obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma.

“Na ovaj način, Kurti je pokazao da ga pregovori koji bi vodili pronalaženju trajnog i održivog rešenja na ovim prostorima, uz međusobne napore ka građenju mira i suživota, apsolutno ne zanimaju. Umesto toga, Kurti direktno ruši mir i stabilnost u regionu i od Zapanog Balkana pravi tinjajuće bure baruta” naveo je Petković u saopštenju.

“Razgovori u Briselu zasnivaju se na principima međusobnog građenja poverenja i normalizacije odnosa i u njima Srbija učestvuje u najboljoj volji. Beograd je do sada ispunio sve svoje preuzete obaveze iz dijaloga i isti odnos očekuje i od druge strane. Nedopustivo je da pregovori budu zasnovani na ultimatumima Prištine, nametnutim i jednostranim rešenjima na koja Brisel žmuri, jer takvi pregovori ne vode nigde” stoji u daljem tekstu.

Petković na kraju dodaje da zbog toga očekuje hitnu, oštru i nedvosmislenu reakciju Brisela na kako je naveo “ovakvo antisrpsko delovanje i urušavanje dijaloga i jasnu poruku da li Evropska unija vidi dijalog kao ucenu i ultimatum prištinske strane”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments