Hasani: Kurti ne može da izbegne formiranje Zajednice srpskih opština

Bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani rekao je da vlada Aljbina Kurtija ne može da izbegne formiranje Zajednice srpskih opština jer je to međunarodna obaveza, prenosi Ekonomija Onlajn.

Prema rečima Hasanija, za ovu međunarodnu obavezu je obavezna primena kao i za sve ostale obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, koje Kurti ne može da ignoriše.

“Kurtijeva vlada ima jasna ustavna ovlašćenja koja mora da sprovodi. ZSO je deo dijaloga koji nije stvar samo jedne vlade. Ustavni sud kaže da je to međunarodna obaveza koja ne može da se ignoriše, kao ni obaveze iz Vašingtonskog sporazuma. To morate da primenite, osim ako druga strana ne odustane. Možete ga pregledati, koliko su stavke primenljive, ali ne možete jednostrano da otkažete obaveze bez druge strane”, kaže Hasani.

Hasani je krajnje skeptičan kada je u pitanju mogućnost da Kosovo podnese tužbu protiv Srbije za genocid.

“Neka pogledaju slučaj BiH protiv Srbije. Politika je politika i ja sam krajnje sumnjičav. U bivšoj Jugoslaviji međunarodna zajednica proglasila je sve strane odgvornim. Tužba Bosne je odbačena kao neprihvatljiva i nije bilo dokaza da je bilo genocida, osim u Srebrenici”, kaže Hasani.

Izvor: Kosovo online / Ekonomia online

Comments