• Početna>
  • Vesti>

Vujičić i Marić: Nastradali u martovskim danima 2004. godine ostaju naš amanet

epa00156262 Smoke rises from a smouldering Orthodox church, after it was burned by ethnic Albanians during a demonstrationin central Pristina, Kosovo, Friday 19 March 2004. The United Nations Security Council demanded an immediate halt to 'large scale inter-ethnic violence' in Kosovo that has left 31 people dead and 500 wounded. EPA/VALDRIN XHEMAJ

Nastradali u martovskim danima 2004. godine ostaju naš amanet, da ne zaboravimo kako se stradanje našeg naroda, naših sugrađana, ne sme nikada više ponoviti. Zarad svakog od njih moramo da opstajemo, da se borimo, prisećamo i ponavljamo da smo tu gde jesmo i da ćemo tu i ostati, navode u saopštenju narodni poslanici u Skupštini Republike Srbije Danijela Vujičić i Ljubomir Marić.

“Prošlo je 17 godina od 17-og marta 2004. godine i dana kada su neki pokušali da očiste Kosovo i Metohiju od svega srpskog i svega nealbanskog. I danas posle 17 godina, tog 17-og marta, ne zna se ko stoji iza ovog orkestriranog pokušaja uklanjanja i likvidacije svih nas koji smo samo želeli da živimo na svojim ognjištima” stoji u saopštenju.

Ne znaju se naručioci, nalogodavci, niti organizatori. Niko nije ni odgovarao za živote izgubljene tih dana, niti za 35 spaljenih i uništenih srpskih svetinja i nikada neće. Slike koje su obišle svet tog dana ostaće upamćene kao strahote življenja jednog naroda u 21-om veku u sred Evrope, ali će u srcima mnogih naših sugrađana ostati i gorčina nikakvog odgovora za zaštitu svog naroda od strane tadašnje vlasti u Beogradu koja je bila pod uticajem tajkuna u stranih ambasada i nemoćna da bilo šta preduzme u našu zaštitu jer su čuvali samo svoje fotelje.

Tog 17-og marta 2004. godine, na Kosovu i Metohiji se desio pogrom na očigled celog sveta, kao sramota moderne Evrope, ali još veća sramota tadašnje vlasti u Beogradu. Nastradali u tim martovskim danima 2004. godine ostaju naš amanet, da ne zaboravimo kako se stradanje našeg naroda, naših sugrađana, ne sme nikada više ponoviti. Zarad svakog od njih moramo da opstajemo, da se borimo, prisećamo i ponavljamo da smo tu gde jesmo i da ćemo tu i ostati, navodi se u saopštenju.

Ono što je danas važno jeste da srpski narod na Kosovu i Metohiji i dalje ponosno živi na svojim ognjištima, u neprestanoj borbi za svoja prava i svoju budućnost. Nažalost i dalje u strahu od nekog novog pogroma, jer i dan danas niko nije odgovarao za svaki život izgubljen 17-og marta 2004. godine, dodaje se.

“Jedino što nam uliva nadu jeste da je danas naša Srbija zemlja u kojoj odlučuje naša Vlada, naš predsednik, a ne neke ambasade i strane agenture, i koja ima poštovanje i značajan ugled u celom svetu. Znamo da danas svako ko pomisli na neki novi 17-ti mart, ne može da očekuje da će Srbija da stoji po strani i da gleda kako se ponovo gazi sve srpsko, bez ikakvog razloga i ničim izazvano. Nikada više neće moći na silu da nam oduzmu naša ognjišta, naše živote i našu budućnost, a da nas niko ne zaštiti” zaključuje se u saopštenju narodnih poslanika u Skupštini Republike Srbije Danijele Vujičić i Ljubomira Marića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još