• Početna>
  • Vesti>

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih lica: Odgovornost je na UNMIK-u i KFOR-u zbog nevršenja mandata

Povodom 17-te godišnjice od Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije objavila je saopštenje za javnost

“Pre 17 godina, za vreme punog izvršnog mandata međunarodne vojne i civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (KFOR-a i UNMIK–a), u tri dana masovnog i organizovanog nasilja nad Srbima, u kome je širom Kosova i Metohije, učestvovalo više desetina hiljada Albanaca, ubijeno je 10-oro Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola pošta i domova zdravlja a proterano 4.012-oro Srba.
Ni nakon sedamnaest godina, za navedene masovne i organizovane zločine Albanaca, niko od izvršilaca i organizatora nije osuđen na kaznu zatvora a proteranim Srbima još uvek nije omogućen povratak, niti naknada za uništenu imovinu.
Srpska koordinacija i članovi porodica žrtava i u ovim teškim vremenima, gajeći sećanje na žrtve Martovskog pogroma, još jednom ukazuju na konkretnu odgovornost UNMIK-a i KFOR-a zbog nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti OUN br. 1244, kao i na odgovornost samoproglašenih vlasti u Prištini, zbog nekažnjavanja zločina nad Srbima, zbog uništavanja srpske kulturne baštine i imovine Srba na Kosovu i Metohiji”, kaže se u saopštenju.

Srpska koordinacija poziva vlasti Republike Srbije kao i UNMIK i KFOR, da aktuelizuju i istraže pitanje krivične i imovinske odgovornosti za posledice nastale masovnim i organizovanim nasiljem Albanaca nad Srbima i srpskom kulturnom baštinom na Kosovu i Metohiji u Martovskom pogromu 2004. godine, kao i pitanje odgovornosti osoblja UNMIK-a i KFOR-a za nečinjenje i nevršenje mandata određenog Rezolucijom SB OUN br. 1244.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica (saopštenje)

Comments

Pročitaj još