• Početna>
  • Vesti>

Novi skok – preminuo 31 pacijent, koronavirusom zaraženo još 5.201

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida preminuo 31 oboleli. Od testiranih 17.782 uzoraka na koronavirus je pozitivna 5.201 osoba.

Na respiratorima je 211 ljudi. 

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 predložio je nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od 17. do 21. marta. 

U Srbiji će do ponedeljka sve biti zatvoreno, osim prehrambenih objekata, apoteka i pumpi, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, saopštila je premijerka Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba.

“Krizni štab je doneo odluku da se pooštre mere, od večeras do ponedeljka u Srbiji će režim rada i žvota biti kao proteklog vikenda, dakle, neće raditi ništa osim prehrambenih prodavnica, apoteka i pumpi”, rekla je Brnabić novinarima.

Brnabićeva je rekla da neće biti uveden policijski čas, niti potpuna zabrana kretanja.

Premijerka je dodala da će mere važiti pet dana, iako je medicinski deo Kriznog štaba tražio da budu 14 dana.

Apeluje da se građani vakcinišu jer je to, kaže, jedini put da se izađe iz ovoga. 

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović kaže za RTS da građane do kraja nedelje na sajtu e-Uprave očekuju dve nove opcije koje se odnose na vakcinaciju.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek upozorava da u bolnicama u Beogradu gotovo da nema slobodnih kreveta, koji se oslobađaju samo prilikom otpusta.

Epidemiolog Predrag Kon je za Tanjug rekao da trenutna epidemiološka situacija nije samo posledica nepridržavanja mera, već sve većeg prisustva invazivne varijante virusa (britanski soj) koja se spušta i prema mlađem uzrastu. 

Doktorka Tanja Ćirković Veličković, redovni profesor Hemijskog fakulteta i dopisni član SANU rekla je za RTS da njen tim radi na razvoju brzog antigenskog testa za detekciju koronavirusa čije sve komponente će biti proizvedene u Srbiji.

Dr Ćirković Veličković najavljuje da će prvi prototip testa biti završen do kraja godine.

Prema njenim rečima, prednost antigenskih testova su što se rezultati brže dobijaju u roku od nekoliko sati, a oni su jednostavniji i jeftiniji.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još