Jovović: Posle pogroma samo dva odsto Srba vratilo se na KiM

Tokom martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji proterano je više od 4.000 Srba, a samo dva odsto njih se vratilo u južnu pokrajinu, kaže pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dušan Jovović povodom godišnjice nasilja nad srpskim življem koje se dogodilo marta 2004. godine, ističući da odgovornost za to što se proterani Srbi nisu vratili na svoja ognjišta ne snose samo Albanci, već i međunarodna zajednica.

Jovović je rekao za T a n j u g da je u organizovanim napadima u martovskom pogromu pre 17 godina spaljeno i porušeno više od 1.000 objekata i da su paljene kuće, domovi zdravlja, vrtići…

“Više od 40 crkava je minirano i paljeno. Uništavali su ono što je svetska kulturna baština i što je čuvala posebna jedinica KFOR-a”, rekao je Jovović koji je danas sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem boravio u Zvečanu.

Ukazao je da se posle 17 godina na KiM vratilo manje od dva odsto Srba “uz svu asistenciju međunarodne zajednice”.

“Ne treba da bude sramota samo one koji su palili i uništavali, već i međunarodnu zajednicu. Ponosan sam našu vladu koja obnavlja i ulaže u ono što su drugi palili i uništavali i to će se nastaviti”, rekao je Jovović.

Poručio je da Srbi na KiM danas imaju nekog ko brine o njima i ulaže u njihovu budućnost.

Tokom 17, 18. i 19. marta 2004. nastradalo je desetoro Srba, a rušeni i paljeni crkve, manastiri, srpske kuće, javni objekti, škole, pošte, domovi zdravlja.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments