Palmer: SAD za dogovor koji otvara evropski put

Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer istakao je večeras da se SAD zalažu za rešenje kosovskog problema, a da je stav Vašingtona da samo međusobno priznanje može trajno rešiti ovo pitanje.

Palmer je, u razgovoru sa ambasadorom SAD u Srbiji Entoni Godfrijem na fejsbuku, na pitanje T a n j u g a da li je danas razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i o Kosovu, i kako obrazlaže srpskom predsedniku zalaganje za rešenje kosovskog pitanja kompromisom kada SAD insistiraju na međusobnom priznanju, rekao da je naravno ta tema bila na dnevnom redu.

“Naravno da smo pričali o Kosovu, kao što smo to činili hiljade puta poslednjih godina. Naš stav je da je kompromis potreban za napredak i da dogovora nema bez kompromisa.

Ne bih rekao da insistiramo na međusobnom priznanju, ali verujemo da se samo priznanjem može dugoročno rešiti ovaj problem“, naveo je on.

Palmer je kazao da to ne znači da SAD ne bi pozdravile dogovore odnosno sporazume, na primer, o nestalim licima, koji bi pomogao rešavanju ne samo važne teme koja se tiče istorije Srbije i Kosovo, već pre svega porodica nestalih.

„Nadamo se sporazumu o normalizaciji odnosa koji bi otvorio put ka EU, kako za Srbiju, tako i Kosovo, kao i tome da će te dve zemlje biti partneri u Evropi, odnosno da će shvattiti da moraju da sednu za sto i razgovaraju i prihvate kao partneri. To je dugoročna vizija i cilj, koji će omogućiti najbolje moguću budućnost za Srbiju i Kosovo“, uveren je Palmer.

Ambasador Godfri dodao je da SAD pozdravljaju svaki sporazum na tom putu, a tako i sve sporazume koji bi omogućili slobodan protok, robe, kapitala, ljudi i usluga, međusobno priznanje dokumenata.

„To bi bilo u korist svih građana u ovom regionu”, istakao je on.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još