• Početna>
  • Vesti>

Sa kime će Kurti u vladu kada su “obrisani” glasovi nekim manjinskim strankama

Centralna izborna komisija u Prištini potvrdila je konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora i teče rok od 30 dana za konstituisanje novog saziva skupštine. Pokret Samoopredeljenje dobio je 50 odsto glasova, a postizborni proces obeležilo je oduzimanje mandata nekim strankama manjinskih zajednica.

U pokretu Samoopredeljenje predvođeni Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani iako imaju 50 odsto glasova neće moći sami da formiraju vladu. Za ponedeljak su zakazali konsultacije sa ostalim parlamentarnim stranakama.

Za konstituisanje skupštine imaju 30 dana a onda mogu da pređu i na formiranje vlade i izbor novog kosovskog predsednika.

U skupštini sa 120 poslanika, Samoopredeljenju sa 58 mesta, nedostaju tri da ima prostu većinu.

Prema prvim signalima mogu da očekuju podršku među deset poslanika manjinskih zajednica, oko čijeg se rasporeda snaga desilo nešto što do sada nije. Dvema strankama – Bošnjačkoj Ujedinjenoj zajednici i Romskoj inicijativi poništeni su glasovi i oduzeti mandati.

“Mislim da je to politička odluka, da jedno telo može ukinuti ili zabraniti građanima da budu birani”, smatra Gazmen Salijević iz Romske inicijative

Adrijana Hodžić iz Bošnjačke Ujedinjene zajednice smatra da je oduzimanje mandata direktan udarac na suštinu i srž, bazu demokratije.

Bošnjačkoj Ujedinjenoj zajednici poništeno je 4.000 a Romskoj inicijativi dve hiljade glasova jer su dobijeni u srpskim sredinama.

“Imamo činjenično stanje da sada u parlametnu Kosova na rezervisanim mestima za bošnjačku zajednicu sede lica koja su izglasana i uz pomoć albanskih glasova, napominje Andrijana Hodžić.

Gazmen Salijević ukazuje da je Romska inicijativa od 38 opština na Kosovu u 36 dobila glasove. “Ja sam ubeđen da među našim glasačima ima i Srba, Albanaca i Goranaca, kao što sam ubeđen da svi glasovi koje je dobio gospodin Kurti nisu samo albanski glasovi”, dodaje Salijević.

U Vrhovnom sudu i Panelu za žalbe odluku o poništavanju 6.000 regularnih glasova obrazložili su time da su dobijeni od srpskih birača, što je po njima odstupanje od volje glasača bošnjačke i romske zajednice.

Zbog navodnog odstupanja i sumnje da je usmeravao birače kako da glasaju u pritvoru je predsednik opštine Klokot Božidar Dejanović.

Iz bošnjačke i romske inicijative najavljuju tužbe Ustavnom sudu, i postavljaju pitanje pravnoj i akademskoj zajednici – gde su pogrešili I koji su to zakon pogazili.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još