• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Zahtevamo da se u narednom periodu posebna pažnja posveti zaštiti pravoslavne crkvene imovine na KiM

U opštini Štrpce, u selima Drajkovce i Donja Bitinja tokom prethodnog dana obijene su i opljačkane dve crkve, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Kako je prijavljeno nadležnoj policijskoj stanici, u selu Drajkovce u crkvi Svetih 40 mučenika Sevastijskih nepoznate osobe su nasilno ušle i ukrale određenu količinu novca, dok su u Crkvi Svetog Dimitrija u Donjoj Bitinji demolirana ulazna vrata” stoji u saopštenju.

Ovo je četvrti put od početka godine da se na meti vandala nalaze pravoslavni verski objekti na Kosovu i Metohiji. Podsetimo, na Zadušnice su obijene i opljačkane još dve crkve u Klokotu i u Partešu.

Ovim napadom na pravoslavne objekte nastavlja se negativna praksa ugrožavanja verskih sloboda i srpske imovine koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji, dodaje se.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva od nadležnih međunarodnih organizacija i predstavnika privremenih organa u Prištini, čija je dužnost i obaveza da obezbede sigurnost u srpskim sredinama u pokrajini da bez odlaganja pronađu izvršioce ovih dela i da oni budu adekvatno sankcionisani

“Posebno zabrinjava da se broj napada na crkvenu imovinu intenzivira uoči obeležavanja pogroma 17. marta kada je stradalo više od 35 pravoslavnih crkava i manastira. Zbog toga zahtevamo da se u narednom periodu posebna pažnja posveti zaštiti pravoslavne crkvene imovine na Kosovu i Metohiji” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još