• Početna>
  • Vesti>

Zemaj: Mere ostaju; nabavka vakcina otežana jer Kosovo nije deo SZO

Aktuelne epidemiološke mere na Kosovu ostaju na snazi, a danas će biti izvršena nova kategorizacija opština na osnovu podataka o broju zaraženih u ovoj nedelji, saopštio je na današnjem Odboru za ocenu i praćenje epidemiološke situacije VD mnistar zdravlja Armend Zemaj, prenose kosovski mediji.

Zemaj je rekao da je kosovska Vlada obezbedila 40 miliona evra zavakcine, ali da se problemi u nabavci javljaju zbog toga što Kosovo nije član Svetske zdravstvene organizacije.

“Vakcine će biti besplatne za građane. Učinili smo više od celog regiona. Bili smo i ostali primer dobrog upravljanja pandemijom”, rekao je Zemaj, prenosi RTK 2.

Na zasedanju ovog tela je istaknuto da je u poslednje dve nedelje na Koovu registrovano oko 7000 novih slučajeva zaraze i 60 smrtnih slučajeva. Posebna pažnja se, kako je istaknuto, posvećuje praćenju situacije u školama.

Zasad, zdrvstveni sistem uspeva da izađe na kraj sa zbrinjavanjem pacijenata sa težim oblikom bolesti i da se trenutno u bolničkim uslovima leči nešto više od 600 pacijenata.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: RTK

Comments

Pročitaj još