• Početna>
  • Vesti>

Preminula 24 pacijenata, koronavirusom zaraženo još 4.595 osoba

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica zaraze koronavirusom preminulo 24 osoba, a zabeleženo je 4.595 novih slučajeva zaraze, od testiranih 17.049. Na respiratorima je 213 pacijenata.

Epidemiološka situacija je pogoršana. Raste broj obolelih i hospitalizovnaih širom Srbije. Najviše novozaraženih je u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Sutra će biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se analizirati situacija. Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da će, u sklopu mera protiv širenja koronavirusa, insistirati da se svi koncerti otkažu, a da će gotovo sigurno biti novih mera za vikend.

Godinu dana od kada je KBC “Dragiša Mišović” primio prve pacijente obolele od kovida situacija se nije mnogo promenila.

Koliko je ozbiljna pokazuje podatak da je gotovo trećini hospitalizovanih neophodno lečenje u jedinicama intenzivne nege, rekla je za RTS načelnica anestezije u KBC “Dragiša Mišović” Duška Ignjatović. 

“U roku od 48 sati dolazi do dramatičnog pogoršanja kliničke slike. Sa nekim sa kime sada pričate a gledate njegove parametre znate da u roku od samo dva sata on može da bude u veoma lošem stanju”, opisuje doktorka Ignjatović. 

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević kaže da je situacija kritična i prenapeta i da u ustanovi sa 1.000 postelja više gotovo da nema mesta.

Adžić Vukićević je za “Novosti” navela da su u sredu ujutru bila slobodna samo dva mesta, a da je dan ranije otpušteno 56, a primljeno novih 80 pacijenata.

U Novom Pazaru do sada je vakcinisano samo 5,2 odsto stanovnika, a u Tutinu još manje 2,4 odsto, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodaje da će u te dve lokalne samouprave građani od sutra moći da se vakcinišu bez zakazivanja preko eUprave.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još