• Početna>
  • Vesti>

El Confidencial: Kosovo protiv Španije sa himnom i zastavom

Vlada Španije dozvoliće Kosovu da istakne svoju zastavu i himnu na kvalifikacionoj fudbalskoj utakmici za „Katar 2022“ koja će se održati 31. marta na stadionu La Cartuja u Sevilji.

Ovo je presudan korak u normalizaciji odnosa sa Kosovom, jer Španija, koja je na čelu evropske grupe od samo pet zemalja, odbija da prizna suverenitet ove balkanske teritorije.

Ovako počinju svoj članak poznate španske digitalne novine „El Confidencial“, prenosi „Futbolli.info“.

„Uprkos činjenici da Ministarstvo spoljnih poslova kaže da„ politički ovo ne menja stav Španije o Kosovu ni za centimetar “, jasno je da Španija opušta svoj veto koji je snažno držala do 2019. godine.

Ovaj list dalje pominje činjenicu da je u novembru 2018. godine Međunarodni olimpijski komitet zapretio da će isključiti Španiju iz trke za nametanje prepreka učešću Kosova, dok su sada FIFA i UEFA te koje ruše špansku poziciju, prisiljavajući je da progutaju nacionalne simbole Kosova u Sevilji.

„El Confidencial“ dalje piše da je, iako je Španija otvorila vrata za Kosovo na malim događajima, poput Svetskog kupa u rukometu do 21 godine, održanog prošle godine u Galiciji, ovaj put suverenitet Kosova biće odobren na fudbalskoj utakmici između nacionalnih timova i odjeknuće televizijskim kamerama bilo gde u svetu.

„Ovakav stav španske vlade dolazi nakon što je tvit Kraljevske španske fudbalske federacije (RFEF) doveo do diplomatskog incidenta. Vođen uputstvima koja im je Ministarstvo spoljnih poslova dalo poslednjih dana, RFEF je na društvenim mrežama Kosovo nazvalo „ teritorijom “, što je detalj koji je izazvao trenutnu reakciju njegovog sledećeg rivala na terenu“, piše dalje španski list, koji zatim citira deo odgovora Fudbalske federacije Kosova:

„Pokušaj Španaca da minimiziraju državnost Kosova, pozivajući se na Kosovo kao teritoriju, je uzaludan i nepravedan. Svesni su da će se ovog dana suočiti sa kosovskim nacionalnim timom, koji će biti predstavljen kao i svaka druga zemlja “.

„Kosovari su javno zapretili da neće igrati igru ako im se ne dozvoli da se igraju sa svojom himnom, zastavom i uniformom, a danas popodne RFEF im je dao zeleno svetlo: Kosovo će moći da uradi ono što nije moglo nikada pre u Španiji.

„Za našeg predsednika i RFEF ova odluka je poštena i konstruktivna. Mi smo suverena država i naša federacija je članica FIFA-e i UEFA-e. Sigurni smo da ćemo imati dobre odnose i dobre mečeve. To je jednostavno fudbalska utakmica ‘, kažu iz Fudbalske federacije Kosova, dalje piše El Confidencial, koja naglašava promenu španske politike u odnosu na Kosovo poslednjih godina.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još