• Početna>
  • Vesti>

Kampf: Na jesen počinje ekranizacija filma “Žetva”, ne znam da li će biti reakcije Albanaca

Film “Žetva” po motivima knjige “Srpsko srce Johanovo” Veselina Dželetovića, potresno svedočanstvo o kidnapovanju i stradanju Srba sa Kosova u albanskom mestu Burelj nakon NATO bombardovanja 1999. godine koji potpisuje proslavljeni američki reditelj Pol Kampf, koronavirus je odložila tek za jesen ove godine, piše Srpski Telegraf.

Kampf koji je od prvog čitanja romana osetio bol, ali i nadahnuće da kroz oko svoje kamere ovaj roman pretoči u film, pored režije potpisaće i cena scenario za ekranizaciju Dželetovićovog romana koji je podržan i od filmskog centra Srbije kao film od nacionalnog značaja.

“Dobra strana kašnjenja koje je uslovila pandemija jeste da smo dobili u vremenu i sada sam u mogućnosti da razgovaram sa nekoliko potencijalnih partnera u Los Anđelesu, koji ne bi znali za ovaj projekat da nije bilo odlaganja. Sada pregovaram sa značajnom i poznatom kompanijom da se pridruži našem timu da bismo bili sigurni da smo u mogućnosti da obezbedimo međunarodne glumce i distribuciju. Verujem da ćemo uskoro pokrenuti projekat”, kaže reditelj Pol Kampf na početku razgovora za Srpski telegraf.

Nedavno ste posetili Beograd, da li je vaša poseta bila produktivna koliko ste očekivali?

Da, pre nekoliko meseci bio sam kratko u Beogradu da bih pokrenuo stvari oko filma i sastanka sa partnerima koji su velika podrška na projektu. Razgovarao sam sa producentskim partnerom Draganom Ivanovićem iz “Bandur filma”, kompanijom “Avala Studios” kao i sa nadležnim u Filmskom centru Srbije. Bilo je veoma produktivno. iako je virus još aktivan napokon vidim svetlo na kraju tunela.

Kada ćete definitivno početi rad na filmu “Žetva”?

Za sada smo se okvirno dogovorili da snimanje traje 10 nedelja od septembra do kraja godine. Neophodno je prvo osigurati vodeće glumce, a da im odgovaraju ovi termini. Međutim, ako obezbedimo vrhunske talente, a da oni ne mogu da rade u tom vremenskom okviru, mi ćemo se svakako prilagoditi njima.

Ko će glumiti Johana?

Imamo listu od nekoliko poznatih imena koja bismo voleli da vidimo u toj ulozi. Trenutno pregovaramo sa njihovim agentima. Međutim, kako su u pitanju vrhunski glumci koji očekuju veliki honorar, obezbeđujemo dodatna finansijska sredstva da bi naša ponuda bila konkurentna. Izuzetno poštujem glumce, pa nikada ne želim da ponudim ulogu za projekat koji još nije stvaran. Međutim, približavamo se.

Na Fejsbuku je objavljena vaša fotografija sa Ivanom Bosiljčićem, imate li njega u vidu?

Ivana smo sreli potpuno slučajno, dok smo ručali u istom restoranu. Svakako gospodin Bosiljčić je glumac kojem planiram da se obratim u pravo vreme radi eventualne saradnje.

Očekujete li reakciju Albanaca sa Kosova?

To je nešto što ne mogu da kontrolišem. Uvek sam usredsređen na to da ispričam ljudsku priču u knjizi koja prevodi kulturu i regionalni sukob. Dragan Ivanović me kontaktirao kao neko ko nije bio zaokupljen istorijom regiona. Neko ko nije bio duboko svestan verskih ili kulturnih sukoba. Naravno, nastavio sam da čitam i istražujem što je više moguće, ali moje perspektiva firma neće biti kroz pristrasnost, već sa stanovišta pripovedača.

Na kojim ćete lokacijama snimati?

Prvo izviđanje smo obavili pre dve godine i okvirno znamo gde ćemo u Srbiji snimati. Očekujem da se vratim u Srbiju do kraja aprila, zapravo čim obezbedimo glavnog glumca i tada ćemo sa produkcijom “Bandur filma” definisati tačne lokacije, kako Srbiji, tako i u Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, kao i sve ostalo vezano za film.

Svedočanstvo o masakrima na Srbima u “Žutoj kući”

Knjiga “Srpsko srce Johanovo” Veselina Dželetovića je potresno svedočanstvo o stradanju Srba u Žutoj kući zasnovano na istinitom događaju. Prve podatke u kući u kojima su masakrirani kidnapovani Srbi sa Kosova prosledio je Johan, Nemac, kome je presađeno srpsko srce još 2003. godine.

Izvor: Srpski telegraf

Foto: glassrpske.com

Comments

Pročitaj još