• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Očekujem veću aktivnost EU prema Prištini kada je u pitanju sprovođenje postignutih sporazuma

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković potvrdio je danas da članstvo u EU ostaje strateško opredeljenje Srbije i jedan od njenih najznačajnijih spoljnopolitičkih ciljeva, prenosi Tanjug.

Na sastanku sa ambasadorom Belgije u Beogradu Kunradom Adamom, on je podsetio da je Srbija prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora sa EU, uz nadu da će se tako ubrzati čitav proces, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije naglasio je i da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom i da za Beograd to znači postizanje kompromisnog rešenja koje će biti održivo, primenjivo i prihvatljivo za obe strane.

Selaković je ukazao da je Srbija opredeljena za dijalog, ali da ostaje skeptična prema obavezama koje preuzimaju zvaničnici u Prištini, imajući u vidu da će uskoro biti osam godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da nije formirana dogovorena Zajednice srpskih opština.

S tim u vezi, ministar je istakao da očekuje veću aktivnost EU prema Prištini kada je u pitanju sprovođenje postignutih sporazuma.

Ministar Selaković je ocenio odnose Srbije i Belgije kao dobre i ukazao na to da postoji prostor za njihovo dalje unapređenje.

Selaković je rekao da je veći broj belgijskih kompanija zainteresovan za ulaganje u Srbiji i dodao da se očekuje povećanje priliva belgijskih investicija, kao i značajno veće interesovanje belgijskih investitora za našu zemlju.

Ministar je najavio i da će uskoro otputovati u zvaničnu posetu Briselu, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Foto: MSP

Comments

Pročitaj još