• Početna>
  • Vesti>

Izvršni odbor SANU: Neprihvatljiva atmosfera da se problem KiM velikim delom prelama baš u SANU

Pravo na lično mišljenje, kao i na njegovo izražavanje, nikome se ne može uskratiti, navodi se u saopštenju Izvršnog odbora Srpske akademije nauka i umetnosti, u kojem se ističe da ogromna većina akademika “daje punu podršku Predsedništvu i Izvršnom odboru Akademije”.

Iz Izvršnog odbora Srpske akademije nauka i umetnosti su saopštili da je “upravo u jeku napada na predsednika i pojedine članove SANU, njena rukovodeća tela, pa i Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) u celini, koji ovih dana zaokupljaju javnost, pokrenuti delom i od nekolicine akademika koji su propustili da iskoriste proceduralne mogućnosti u samoj kući ili nisu bili zadovoljni izjašnjavanjem akademika, velika većina članova SANU osetila potrebu da se, u svojim odeljenjima, ovim povodom oglasi”.

“Tekstovi koje su gotovo sva odeljenja zvanično uputila Predsedništvu i Izvršnom odboru, a u nekim slučajevima i svim članovima SANU, po sadržini i tonu su različiti, ali su njihovi zajednički imenitelji: 1. da se pravo na lično mišljenje, kao i na njegovo izražavanje, nikome ne može uskratiti; i 2. da je neprikladno i neprihvatljivo prozivanje članova SANU da se pojedinačno izjašnjavaju po principu ‘da ili ne’ na pitanje koje predlagač samog postupka postavlja, već i zbog dobro poznatih političkih i istorijskih asocijacija koje takav zahtev budi”, stoji u saopštenju Akademije.

U saopštenju se između ostalog navodi da su članovi SANU dugi niz godina bili “potpuno slobodni da se izjašnjavaju o problemu Kosova i Metohije na najrazličitije načine (mnogi su tu mogućnost iskoristili i koriste je), da bi ih neko ko to nije uočio prozivao da svoje prethodno obrazložene stavove ukratko ponove po njegovom diktatu”.

Iz Izvršnog odbora SANU napominju da je “ogromna većina akademika jasno dala podršku Predsedništvu, Izvršnom odboru i predsedniku SANU da nastave sa radom”.

“Stepen ove podrške znatno podiže zahteve za još odgovornijim delovanjem, ali i ukazuje da je neprihvatljiva atmosfera koja se kreira u delu javnosti da se problem KiM velikim delom prelama baš u SANU, koja kao da postaje nekakva paradigma za rešavanje čitavog ovog problema. To jednostavno nije tačno: radi se o problemu koji niti je generisan uz učešće SANU, niti je ona ikada bila zvanično pozivana da učestvuje u njegovom rešavanju. Akademija za to nema ni formalne mogućnosti, ni ovlašćenja”, navodi se u saopštenju Izvršnog odbora SANU.

Iz Izvršnog odbora SANU ističu da “SANU kao institucija, uključujući i većinu njenih instituta, već decenijama, a i danas, daje i nudi sakupljeni i istraženi materijal, znatnim delom već i digitalizovan, publikuje podatke, mišljenja i analize zasnovane na naučnoj i umetničkoj istini”.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još