• Početna>
  • Vesti>

Hodžić podnela žalbu Vrhovnom sudu: Obratićemo se i međunarodnim sudovima ako treba

Predsednica Građanske inicijative Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić, podnela je žalbu Vrhovnom sudu Kosova na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke, koji je 8. marta odlučio da poništi glasove koje su bošnjački politički subjekti i Romska inicijativa dobili u opštinama sa srpskom većinom. Ona je i najavila da će se obratiti i međunarodnim sudskim instancama i organizacijama, prenosi Ekonomija Onlajn.

“Jučerašnja odluka je skandalozna i neprihvatljiva, jer krši prava građana da iskoriste svoj glas. Ta odluka predstavlja izazov za sve kosovske institucije i odgovorom koji dobijemo od Vrhovnog videćemo da li je Kosovo pravna država ili ne. Koristićemo sve pravne mehanizme“, rekla je Hodžić nakon što je predala žalbu Vrhovnom sudu.

Prema odluci Izbornog panela za žalbe i predstavke Adrijani Hodžić se poništava 4.205 glasova koje je dobila u u Zubinom Potoku, Štrpcu, Ranilugu, Gračanici, Partešu, Klokotu, Novom Brdu, Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Leposaviću.

Izborni panel za žalbe i predstavke je takođe poništio i glasove koje je u srpskim sredinama dobila koalicija Vakat, Socijaldemokratska unija, Naša inicijativa i Nova demokratska stranka.

Takođe, Izborni panel za žalbe i predstavke je poništio preko 800 glasova koje je u srpskim sredinama na Kosovu dobila Romska inicijativa, a koja je sa osvojenih 4.049 glasova dobila dva poslanička mesta.

Prema Ustavu Kosova, za manjinske zajednice na Kosovu je rezervisano 20 poslaničkih mesta, deset za srpsku zajednicu i još deset za ostale zajednice koje žive na Kosovu.

Izvor: Kosovo online / Ekonomia online

Comments

Pročitaj još