• Početna>
  • Vesti>

U Štrpcu povoljnija epidemijska situacija, OG u žutoj zoni

Foto: Pixabay

Prema najnovijim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, na Kosovu je registrovano je 587 pozitivnih slučajeva, a od posledica Kovida-19 priminulo je 6 osoba.

U Štrpcu je trenutno nešto povoljnija epidemijska situacija, a lekari podsećaju da je i dalje neophodno pridržavanje propisanih antikovid mera.

 „Imamo 40 pozitivnih na korona infekciju, od toga se 7 pacijenata  sa upalom pluća nalazi u bolnici. U narednom periodu pratićemo kako će se odvijati situacija, s obzirom da je u poslednjih 15 dana došlo do pogoršanja epidemiološke situacije. Što se tiče vakcinacije, vrši se na teritoriji centralne Srbije i svi zainteresovani građani prijavljuju se i organizuje se prevoz do Kuršumlije, tako da mislim da je i u narednom periodu vakcinacija nešto što će znatno  smanjiti mogućnost povećanja broja obolelih“, poručio je direktor Doma zdravlja u Štrpcu dr Saša Krstičić.

 A na teritoriji opštine Gračanica potvrđeno je još 12 slučajeva infekcije korona virusom, a na bolničkom lečenju u Lapljem Selu nalazi se 41 kovid pacijent. Iz Kriznog štaba ove opštine navode da je korona virus do sada registrovan kod 573 osobe. Opština Gračanica se trenutno nalazi u žutoj zoni.

„Zbog narušene epidemiološke situacije Krizni štab opštine Gračanica poziva meštane na odgovorno i disciplinovano ponašanje, odgovornost je na svima nama. Obavezno je nošenje zaštitnih maski, držanje distance, pojačano održavanje higijene, kao i poštovanje mere ograničenja broja okupljenih, kako u zatvrenom tako i na otvorenom prostoru“, navodi se u saopštenju Kriznog štaba opštine Gračanica.

Meštani Gračanice kažu da nastavljaju da se pridržavaju saveta lekara i bez maske ne izlaze vani. Istovremeno, prijavljuju se za vakcinaciju.

“Trebalo bi zabraniti veće skupove u kafanama, restoranima svadbe, veselja. Mora da se vodi računa, ali treba i da se vakciniše narod“.

„Ja sam se vakcinisala, verujem u to“.

„Sedim kući, ne družim se ni sa kim, ne dolazi niko, perem ruke češće, vakcinu sam primila“.

„Nisam se vakcinisao, ali planiram“.

 Lekari napominju da je pridržavanje svih preventivnih mera i dalje obavezno.  

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još