• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Nastavlja se proces vakcinacije, jutros put Kuršumlije krenula tri autobusa

Autobusi iz Gračanice, Lapljeg Sela, Preoca i Donje Brnjice krenuli su jutros u 8 časova put Kuršumlije, gde se u tamošnjem Domu zdravlja obavlja vakcinacija građana sa Kosova protiv virusa kovid 19. U ovoj turi, kako je potvrđeno, nalaze se građani koji su primili prvu dozu kineske vakcine i sada odlaze na revakcinaciju, javlja Riznica.

Blizu 150 ljudi iz Gračanice uputilo se jutros za Kuršumliju gde bi u tamošnjem Domu Zdravlja trebalo da prime drugu dozu kineske „Sinovak“ vakcine protiv kovida 19. Besplatan prevoz do centra za vakcinaciju obezbedili su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije.

Vakcinacija i prvom i drugom dozom bilo koje vakcine protiv kovida 19 je besplatna, a mogu da je prime svi građani Kosova i Metohije sa validnom dokumentacijom, ličnom kartom ili zdravstvenom knjižicom izdatom od strane nadležnih organa Republike Srbije. 

Koordinator za imunizaciju protiv koronavirusa za centralno Kosovo Vlada Petković naglašava da svi građani sa centralnog dela Kosova i Metohije, koji žele da se vakcinišu, mogu da se prijave najbližoj ambulanti ili Domu zdravlja lično ili putem telefona, te da će biti uvršteni u spisak i kasnije uredno pozvani na vakcinaciju, što to će biti evidentirano u njihovom kartonu vakcinacije.

„Druga doza, odnosno revakcina, apsolutno se prima redovno i strogo u danu kada je to zakazano i potrebno da se primi“, naglasio je Petković i dodao da se vakcinacija odvija u najboljem redu te da su centrima za vakcinaciju dopremljene dovoljne količine vakcina.

„Sve teče dobro. Imamo dosta dobar broj vakcinisanih, ali se svakako nadamo velikom odzivu“, rekao je Petković.

U pratnji putnika nalaze se i medicinske sestre Doma zdravlja u Gračanici zadužene za brigu o pacijentima pre i posle vakcinisanja.

„Nastavljamo da radimo svoj posao, svake nedelje u nekoliko dana imamo odlaske na vakcinaciju, kako prvom dozom tako i vakcinaciju drugom dozom. Naša je obaveza da svim građanima koji su zainteresovani da prime cepivo, omogućimo da do njega i dođu i još jednom ću iskoristiti priliku da pozovem građane da se prijave za imunizaciju u što većem broju kako bismo uspeli da zaustavimo pandemiju, zaražavanje i što pre steknemo kolektivni imunitet“, rekao je Petković.

Imunizacija vakcinama „Astra Zeneka“, „Sinevak“, „Fajzer“ i „Sputnjik V“, koja se za građane Kosova obavlja u Kuršumliji, Raški, Bujanovcu i Vranju počela je 15. januara.

Izvor i foto: Riznica

Comments

Pročitaj još