• Početna>
  • Vesti>

Lajčak uskoro u poseti Beogradu i Prištini – za koga će imati više razumevanja

U posetu Beogradu sledeće nedelje dolazi Miroslav Lajčak. Danima se spekuliše da donosi non-pejper sa zahtevom da Srbija prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova. Predsednik Aleksandar Vučić to demantuje, ali ne isključuje pritiske u narednom periodu.

Čini se da su već gotovo godinu dana, od kada mu traje mandat evropskog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, ispred Miroslava Lajčaka isti izazovi.

“Nema više te šargarepe u vidu EU integracija koja su trebala da posluži kao sedativ srpskom javnom mnjenju da se kaže izgubili ste Kosovo, ali dobili ste članstvo u EU od toga ništa neće biti dugo. Mislim da će njegova misija biti neuspešna posmatrano sa taktičkog nivoa, on dolazi isključivo da bi opipao puls nakon poslednjih izbora u Prištini”, kaže Dušan Proroković, analitičar.

Pored posetu Beogradu i Prištini Lajčak se našao u centru pažnje. Naime, on je na Tviteru objavio fotografiju iz kabineta, ali je mnogima zapala za oko mapa iza njega – Kosovo i Metohija u okviru međunarodnih granica Srbije.

Pokušaji da objasni izazivali su nove reakcije. Obrazlaže da je to zvanična mapa Unije, da je Kosovo tu, i da je linija koja ga razdvaja od centralne Srbije, iako znatno tanja od onih koje označavaju državne granice, iste boje kao one. Na kraju, i u tome vidi potvrdu značaja dijaloga.

“Primedba nije naravno na mapu primedba je na to da je Lajčak Slovak i da Slovačka nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu i bez obzira što Lajčak nije slovački diplomata i mi znamo ko je Lajčak, po mom mišljenu imaće više razumevanja za Prištinu nego za Beograd, ali za Prištinu je glavni problem što ovoliko godina od proglašenja njihove nezavisnoti pet država se nije pomerilo”, kaže Ljiljana Smajlović, novinarka.

Iako se danima spekuliše da bi možda zajedno, ili eventualno koji dan kasnije, sa evropskim posrednikom u Beograd mogao da doputuje i izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za isto pitanje, ambasador SAD u Beogradu poručuje – nije trenutak zbog pandemije, bolje da se poseta organizuje nešto kasnije.

“Ono što se čuje ovde u Vašingtonu u zadnjih par nedelja da Balkan kao region apsolutno nije od prioriteta niti od većeg značaja za ovo administraciju, da oni imaju većih gorućih problema što se tiče unutrašnje situacije a pogotovo što se tiče spoljne politike. Jednostavno ne vidim da ćemo videti bilio kakve zaokrete američke spoljne politike za vreme mandata ove administarcije, ali naravno moramo da čekamo, da vidimo kakav će poltika da sledi kada dođe do radikalizacije, a očekujem da će se to desiti iz Prištine”, kaže Obrad Kesić, analitičar.

U kom smeru će ići politika nove administracije, predsednik je već pročitao.

“Još razmišljam o sadržaju moje čestitke za 4. jul, ja sam pristojan čovek poželeću sve najbolje, čudno je to kada se neko drugi raduje, a ne onaj ko je čestitku primio nije baš ni pristojno, a ni prirodno”, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Od promene u Beloj kući, neretko se čuje i da Vašington ima plan da organizuje dijalog nezavisno od onog u Briselu. Za saradnike Džozefa Bajdena Unija je partner. Naredne korake praviće rame uz rame sa evropskim saveznicima.

“Vidim i kod Amerikanaca i kod Evropljana vidim tu rešenost da stvore utisak da će oni ponovo da rade zajedno, međutim oko Kine već su se razišli oko odnosa sa Kinom, i to je jedan krupan problem između Bajdena i njegovih evropskih saveznika tako da ja ne vidim da Beograd i Priština imaju moć da odjednom udruže saveznike osim u meri da ovo više nije neki strašan konflikt”, ocenjuje Smajlovićeva.

Miroslav Lajčak iz Prištine dolazi u Beograd. Za sada je poznato da će tamo razgovarati sa pobednikom nedavno održanih izbora, Aljbinom Kurtijem. Evropski izaslanik će u Prištini boraviti tri dana, pa je izvesno da će se na agendi naći i drugi politički predstavnici, samo još nije poznato koji.

Izvor: RTS

Foto: Evropska komisija

Comments

Pročitaj još