• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj Stubla još jednom pokazala da albanski političari neprestano indukuju nestabilnost na Zapadnom Balkanu

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas povodom poslednje izjave kosovske ministarke spoljnih poslova Meljize Haradinaj Stuble da su Albanci punopravni građani Srbije i da uživaju sva ljudska i građanska prava u skladu sa najvišim evropskim standardima.

“Tu činjenicu nemoguće je poništiti frazama o Srbiji kao dežurnom krivcu, a izgovore za nestručnost, korumpiranost i neefikasnost albanske političke elite na Kosovu i Metohiji nemoguće je tražiti u drugome.”

Naime, povodom tužbe protiv predsednika Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafe za isticanje albanske zastave, ministarka spoljnih poslova Kosova u tehničkom mandatu Meljiza Haradinaj Stubla uputila je otvoreno pismo ambasadorima zemalja Kvinte u Beogradu i kako navodi, savezničkim državama u Savetu Bezbednosti UN, u kome između ostalog optužuje predsednika Aleksandra Vučića da nastavlja Miloševićevu doktrinu prema kojoj je “samo mrtav Albanac za Srbiju dobar Albanac”, prenosi Gazeta Ekspres.

Haradinaj Stubla smatra da je tužba Srbije protiv Mustafe bez presedana i neprihvatljiva, kao i flagrantno kršenje ljudskih prava.

Tim povodom, Petković ističe da državni predstavnici Republike Srbije, za razliku od albanskih političara u Prištini, dosledno ukazuju na neophodnost saradnje dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu.

“Meljiza Haradinaj Stubla je još jednom pokazala da su albanski političari ti koji neprestano indukuju nestabilnost na Zapadnom Balkanu, gradeći konstantno i predano atmosferu omraza i neprijateljstva prema Srbima, Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, kako bi prikrili svoje neuspehe i kriminalne radnje” navodi Petković.

“Kada kaže da je za Srbe samo mrtav Albanac dobar Albanac, ona zapravo autoprojekcijom u sećanje priziva odnos albanskih ekstremista prema Srbima, jer politika etničke supremacije i fizičkog uništenja drugih naroda je plod fašističke velikoalbanske ideologije koja živi od Drugog svetskog rata do danas” dodaje direktor Kancelarije za KiM.

“Kod Srba ta vrsta neprijateljstva i mržnje prema Albancima ne postoji, i podsećam gospođu Haradinaj Stubla da nije Srbija izazvala oružane sukobe sa Albancima na Kosovu i Metohiji, već da su rat započeli teroristi i ekstremisti UČK i njihovi politički inspiratori, i kao što su tada potpalili plamen sukoba, tako ga i danas održavaju u životu” stoji dalje u saopštenju.

“Gospođa Haradinaj Stubla ne treba da razloge i izgovore za patološku mržnju prema Srbiji traži u Srbima, jer koren te mržnje je u njenoj glavi i duši, i nema nikakve veze ni sa Aleksandrom Vučićem, niti sa time kako se Srbija ophodi prema svojim građanima albanske nacionalnosti. Ne želim da poverujem da gospođa Haradinaj Stubla intimno veruje u nonsense koje izgovara, ali bez obzira šta o tome intimno misli, posledice njenih neodgovornih i šovinističkih istupa su jednako štetne i opasne” dodaje Petković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još