• Početna>
  • Vesti>

Krasnići: Antikovid mere koje su na snazi dovoljne, samo pojačati nadzor

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kosova Valjbon Krasnići izjavio je da je, uprkos porastu broja zaraženih koronavirusom, epidemiološka situacija rešiva i da su bolnički kapaciteti dovoljni, prenosi Koha.

Dodao je da su za sada dovoljne mere na snazi za suzbijanje pandemije i zatražio strožiji nadzor nad sprovođenjem mera.

“Pratimo situaciju, u zavisnosti od broja slučajeva, mogu se predložiti druge nove mere. Za sada nastavljamo sa merama na snazi. I dalje se vrši kategorizacija opština po zonama u zavisnosti od broja novih slučajeva. Pratimo epidemiološku situaciju, koja je za sada rešiva,  imamo bolničke kapacitete za lečenje pacijenata u slučaju kontinuiranog porasta zaraženih, treba predložiti druge mere”, rekao je Krasnići

Naglasio je da treba povaćati nadzor postojećih mehanizama sa sprovođenje mera, pre svega, nošenje maski, fizička distanca i higijena, imajući u vidu porast broja zaraženih, koji će se prema Krasnićijevim rečima nastaviti.

Istakao je da ne očekuje probleme sa snabdevanjem kiseonikom, neophodnim za lečenje kovid pacijenata.

Govoreći o britanskoj mutaciji kovida, koji je potvrđen kod tri pacijenta, Krasnići je rekao da do sada nisu primećene promene u pogledu teške kliničke slike zaraze, ali nije isključio mogućnost da na Kosovu ima više slučajeva zaraženih britanskom verzijom virusa.

“Do sada nismo primetili nikakvu razliku u teškom obliku bolesti sa onim varijacijama koje su nove. Hipotetički, ako postoje tri slučaja, sigurno ih ima još. Važno je da Ne dođe do promene oblika bolesti”, rekao je Krasnići.

Budući da je Kosovo i dalje jedina zemlja u regionu koja još uvek nije obezbedila nijednu dozu antikovid vakcine, Krasnići kaže da Klinički centar očekuje vakcine, kako bi započeli vakcinaciju zdravstvenog osoblja i prioritetnih kategorija.

Od početka epidemije, u martu prošle godine, na Kosovu je zabeležen 68.351 slučaj koronavirusa, testirano je od 300.198 građana, a od posledica kovid-19 preminule su 1.592 osobe.

Izvor: Koha ditore, Kosovo Online

Foto: Koha ditore

Comments

Pročitaj još