• Početna>
  • Vesti>

Drugi deo „čestitke“, Srbiji se sprema „non-pejper“

Brisel i Vašington, u koordinaciji, pripremaju najverovatnije, u vidu non-pejpera, niz zahteva koje će dostaviti državnom vrhu Srbije. “Novosti” pišu da će se u tom dokumentu naći konkretna očekivanja od Beograda u procesu rešavanja pitanja KiM.

Kako dalje navode, u tom neformalnom dokumentu, koji se pominje u diplomatskim krugovima, Srbiji će se staviti do znanja da mora da se obaveže da prizna Kosovo, što će biti svojevrstan drugi deo “čestitke” koju je za Dan državnosti našoj zemlji uputio predsednik SAD Džozef Bajden.

Nagoveštaj ove združene akcije biće poseta Srbiji u veoma kratkom periodu – posrednika u dijalogu sa Prištinom Miroslava Lajčaka i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmera.

Novi šef Bele kuće, Džozef Bajden, podsetimo, još dok nije bio inaugurisan, poručio je da je “jasno da nije završen posao na uspostavljanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke BiH”, a kada je zvanično preuzeo dužnost, Beogradu je bez diplomatskog ustezanja ukazao da trajni sporazum sa Kosovom treba da bude “fokusiran na međusobno priznavanje”.

Da našoj zemlji u narednom periodu po pitanju KiM i Republike Srpske, sledi koncentrisan pritisak EU i SAD, ukazao je predsednik Aleksandar Vučić, koji je u sredu izjavio i da “sve što nam predstoji nije jednostavno, niti nešto čemu možemo da se radujemo”:

“Da razumemo u kakvoj smo poziciji, samo treba pročitati pismo predsednika Bajdena upućeno i nama i Prištini. Najveće evropske sile u potpunosti dele stavove nove američke administracije i razume se da ćemo biti pod pritiskom. Ostaje nam da vodimo dijalog pod pokroviteljstvom Lajčaka, a ako oni misle da ćemo se mi lako odreći onoga što mi mislimo da je naše, a oni ne misle da je naše, moj odgovor je: prevarili ste se”, rekao je predsednik.

Izvor Sputnik

Comments

Pročitaj još