• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa patrijarhom: Kada država i crkva streme istom cilju, Srbija bude prva u Evropi po mnogim pitanjima

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem, da su razgovarali o svim važnim pitanjima u odnosima države i crkve i da je novog poglavara SPC obavestio o svim ključnim pitanjima od značaja za državu Srbiju, koja su bez sumnje, i od izuzetnog značaja za crkvu. Patrijarh Porfirije poručio je da isključivo dijalogom i razgovorom možemo upoznati jedni druge i stvoriti preduslove za prevazilaženje iskušenja i nesporazuma.

Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa patrijarhom srpskim Porfirijem, da na konfereniji za novinare govori prvi zato što se zna čija reč dolazi na kraju, a i domaćin je sastanka.

“Imao sam čast da ugostim Njegovu svetost i da razgovaram sa svim značajnim pitanjima i da ga obavestim o svim ključnim pitanjima koja su od značaja i za samu crkvu”, rekao je Vučić.

Istakao je da je patrijarha upoznao sa faktičkom situacijom na Kosovu i Metohiji i sa političkim prilikama, razgovorima koji nas očekuju, poziciji Srbije. 

“Razgovarali smo kako i na koji način da čuvamo mir, očuvanje života ljudi, kako ekonomski da im pomognemo i o tom pitanju postoji saglasje”, poručio je Vučić i dodao da je zahvalan što je umeo da ga sasluša o sveukupnim pritiscima koji predstoje na našu zemlju.

“U uslovima duboke podeljenosti sveta, gde postoji multipolarnost, mnogi će pokušati da pokažu snagu i silu na nekom manjem, naš posao je da to ne budemo mi, a da sačuvamo interese”, kaže predsednik.

“Država onoliko koliko pomaže svim drugim verskim zajedniicama još snažnije u skladu sa mogućnostima pomagaće obnovu naših hramova i svetinja gde deluje SPC u zemlji i rasejanju posebno u okruženju, na području bivše Jugoslavije, da pokušamo da razumemo jedni druge, da rešavamo dijalogom stvari koje bi smirivale svaku vrstu strasti, a da ne koristimo reči uvreda”, ukazao je Vučić.

Veoma je važan odnos države i crkve, poručio je Vučić i dodao da “kada država i crkva steme istom cilju i kada rade zajedno i kada se bore onda Srbija bude prva u Evropi po mnogim pitanjima”.

Kada to nije slučaj onda je Srbija laka meta, ne samo za svakog orla, nego i za svakog gavrana, podvlači Vučić.

“Radostan sam što sam mnogo mogao da naučim od Porfirija i kada sa njim razgovarate imate višak stida što ne možete da dostignete njegovo znanje”, ističe predsednik Srbije.

Vučić je najavio da je država spremna da pomogne, i da će uraditi i kompletan park ispred Hrama Svetog Save. 

Pomoći ćemo da se okončaju najfiniji radovi u Hramu Svetog Save, imamo mnogo ideja da uložimo novac u mesta gde su Srbi stradali, ne samo u Jasenovcu, rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo će budući sastanci biti uobičajena pojava, i da će uvek dočekati sastanak as patrijarhom u veri da mogu mnogo da učine za naš narod.  

Patrijarh Porfirije: Crkva ima cilj da sabira, gradi mostove, otupljuje oštrice

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je danas na sastanku sa predsednikom Vučićem imao priliku da čuje “u najkraćim crtama elementarne osnove geoplitike u užem slislu te reči”.

“Ja sam pre svega naglasio da ja nisam političar, ne zbog toga što nemam afiniteta za politku, nego zato što mislim da je crkva saborni organizam koji ma koliko to bilo teško, ponekad i nemoguće, ima cilj da sabira, da gradi mostove, otupljuje oštrice i prevazilazi polarizaciju. Pre svega da propoveda smisao svakog pojedinca, ali i čitavih naroda nezavisno od toga kakve su okolnosti”, rekao je patrijarh.

Naglasio je da često okolnosti mi ne biramo, nego su izraz promisli Božije i da iz tog razloga nemamo pravo da se žalimo bilo kome nego da zasučemo rukave i da svaki problem i poteškoću shvatimo kao zadatak koji moramo rešiti.

Budite svesni da kada smo rešili jedan zadatak, sledeći je sasvim sigurno još teži, naglasio je patrijarh. 

“I ovom prilikom sam rekao ono što jeste izraz čitavog Sabora SPC da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što je moguće bolje, a da to ne bude na uštrb drugih naroda svesni da isključivo dijalogom i razgovorom možemo upoznati jedni druge i prepoznati vrednosti jedni kod drugih, a onda samim tim stvoriti preduslov za prevazilaženje iskušenja i nesporazuma kojih nažalost ima mnogo”, naglasio je patrijarh.

“Ostaje da svi zajedno, svako sa svoje pozicije – mi kao crkva i verni narod sa jedne strane, a država i državne institucije sa druge strane, činimo sve na korist našeg naroda, a nikako na uštrb drugih”, poručio je patrijarh.

Zahvalio se predsedniku Vučiću na prisustvu na njegovom ustoličenju i rečima koje mu je nakon toga uputio.

Patrijarh o “Dari iz Jasenovca”

Patrijarh Porfirije je istakao, govoreći o filmu “Dara iz Jasenovca”, da misli da je važno da je po prvi put srpska kinematrografija progovorima filmskim šapatom.

“Jasenovac nije prostor gde se bavimo matematikom, nego mesto gde pokušavamo da organizujemo molitve za dobro u čitavom svetu”, kaže patrijarh.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još