• Početna>
  • Vesti>

Montgomeri: Cilj SAD sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Nova američka administracija podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU i nada se da on vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, zasnovanom na međusobnom priznanju, izjavila je Moli Montgomeri, zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, prenosi Glas Amerike.

Komentarišući rezultate izbora na Kosovu i dalje izglede za sprovođenje dijaloga Srbije i Kosova, Montgomeri je rekla da SAD podržavaju dijalog uz posredovanje EU, koji vodi normalizaciji odnosa i međusobnom priznanju.

Montgomeri kaže da će SAD nastaviti saradnju sa EU i da će se, rame uz rame sa njom, angažovati u rešavanju pitanja Zapadnog Balkana.

“Zaista smo posvećeni saradnji sa Evropskom unijom koja posreduje u dijalogu, sa našim partnerima u tandemu. Mislim da je to veoma važan princip za naš angažman na Zapadnom Balkanu. Znamo da smo najuspešniji tamo kada radimo rame uz rame sa našim evropskim saveznicima i partnerima. I to će biti naš pristup.“

SAD u potpunosti podržavaju proces dijaloga Beograda i Prištine koji vodi Evropska unija, kaže za Glas Amerike i Metju Palmer, specijalni izaslanik državnog sekretara za Zapadni Balkan. Palmer je naglasio da, iako se među nekim ekspertima pa i zvaničnicima, pitanja BiH i odnosa Srbije i Kosova često povezuju, za Vašington su to dva odvojena pitanja.

“Postoji dinamika specifična za napore na normalizaciji između Kosova i Srbije, ona je važna i SAD u nju ulažu znatan napor, energiju i politički kapital. U potpunosti podržavamo proces dijaloga koji vodi Evropska unija i rad Miroslava Lajčaka, kao posebnog predstavnika EU. Istovremeno bismo želeli videti napredak u Bosni i Hercegovini na reformskom planu, ali ne povlačimo nikakvu vezu između procesa dijaloga Beograda i Prištine i onoga što se događa u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Palmer.

Palmer smatra da bi normalizacija odnosa između Srbije i Kosova donela dobrobit čitavoj regiji Zapadnog Balkana.

“Ako može doći do pomirenja i normalizacije između Srbije i Kosova, rekao bih da je to dobro za sve u regionu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Dakle, iako ne postoji formalna veza, sigurno je da kada se dobre stvari dogode na jednom mestu, to pomaže da se dobre stvari dogode i drugde, a ako se loše stvari dogode na jednom mestu, to olakšava negativnim stvarima da se dogode drugde u regionu. Stoga smo posvećeni pomaganju u osiguranju pozitivnih ishoda na sve načine”, zaključuje američki diplomata u izjavi Glasu Amerike.

Izvor: Kosovo online / Glas Amerike

Comments

Pročitaj još